Nová zelená úsporám startuje. Rozdělí o miliardu víc

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
27. 3. 2014 15:25
Výhodnější podmínky než ostatní uchazeči o dotaci letos získají majitelé rodinných domů v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Stát jim navýší podporu o deset procent.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Praha - Celkem 1,9 miliardy korun je k dispozici v letošním programu Nová zelená úsporám. Je to zhruba o miliardu více než loni.

Státní fond životního prostředí začne přijímat žádosti 1. dubna. Pokud se vyčleněná částka nevyčerpá dříve, budou moci lidé žádat až do 31. října letošního roku.

Výhodnější podmínky než ostatní uchazeči o dotaci letos získají majitelé rodinných domů v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Stát jim navýší podporu o deset procent.

"Rozhodli jsme se zvýhodnit nejpostiženější kraje z pohledu kvality životního prostředí, tedy Ústecký a Moravskoslezský kraj, desetiprocentní bonifikací ve všech programech," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministr také přislíbil, že minimálně stejnou částku - 1,9 miliardy - se bude snažit získat na tento program každý rok, podpora je plánována do roku 2020. Závisí to však i na trhu s emisními povolenkami.

Rychlejší vyřízení žádosti

Ministerstvo také chce urychlit vyřizování žádostí. "Snažíme se nastavit efektivní systém administrace. Můžeme garantovat ambiciózní plán, aby žádosti, které budou první, které budou podány v prvních dubnových dnech a týdnech, byly schvalovány radou Státního fondu životního prostředí a následně panem ministrem již v polovině května tak, aby realizace projektů mohla začít co nejdříve," řekl ředitel fondu Petr Valdman.

Program se zaměřuje hlavně na zateplování rodinných domů po celé České republice, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů.

Získat lze až pětapadesátiprocentní podporu na zateplení rodinného domu, na nové ekologické zdroje dokonce pětasedmdesátiprocentní dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel podle ministerstva provede, tím vyšší podporu získá.

Majitelé domků, kteří dotaci využijí, pak mohou na nákladech za vytápění ušetřit více než polovinu dosavadní částky.

Třetí vlna

V rámci prvního programu Zelená úsporám v letech 2009 až 2012  vyplatil stát 20,2 miliardy korun pro 75 tisíc žádostí.

Nová zelená úsporám 2013 pak trvala od poloviny srpna do 20. prosince, lidem přispěla téměř miliardou korun.

 

Právě se děje

Další zprávy