Nová vlna spamů opět podvádí s údajnou exekucí. Neplaťte

Ekonomika Ekonomika
1. 12. 2014 11:21
Před novou vlnou podvodných e-mailů varuje Exekutorská komora České republiky.
Exekutor to nepsal. (ilustrační foto)
Exekutor to nepsal. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha – Před novou vlnou podvodných e-mailů varuje Exekutorská komora České republiky. Spamové zprávy vyzývají adresáty k úhradě neexistujících dluhů.

„Příjemci falešného oznámení by v žádném případě neměli zasílat finanční prostředky na požadovaný účet, jenž byl již v minulosti pravděpodobně zneužit k páchání trestné činnosti,“ říká mluvčí komory Petra Báčová.

Výzvy odeslané z adresy [email protected] jsou podle ní smyšlené a obsahují mnoho chyb. Mimo jiné uvádějí chybné lhůty k dobrovolnému plnění, špatná IČ či vadná označení exekučních titulů. Podepsány jsou Alešem Paulou. „Osoba tohoto jména však není evidována jako zaměstnanec žádného exekutorského úřadu,“ dodává mluvčí.

Podle dosavadních zjištění nejde o masový útok na uživatele internetu, ale spíše o izolované pokusy. Neznámý pachatel dokonce v e-mailu oslovuje poškozené jejich příjmením.

Hrozbou je skutečnost, že podvodné výzvy obsahují reálně existující bankovní účet číslo 262958956/0300, který byl předmětem pokusu o páchání trestné činnosti už v minulosti. „Důrazně proto apelujeme na veřejnost, aby na tento účet neposílala na základě falešné výzvy žádné finanční prostředky, aby neotevírala přiložené soubory a aby se v případě škody obrátila s trestním oznámením na policii,“ říká Báčová.

Exekutorská komora v této věci dosud obdržela jednotky podnětů, přesto již podala trestní oznámení k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4. Pachateli hrozí za souběh několika trestných činů až deset let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy