Nová doba: Hypotéky naopak, banky platí úroky klientům

Václav Trejbal
14. 4. 2015 18:35
Radovat se mohou zejména majitelé hypoték v jižních státech eurozóny, kteří si vzali hypotéku s plovoucí sazbou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Madrid - Nekonvenční měnová politika Evropské centrální banky (ECB) převrací odvěké principy finančního trhu a staví komerční banky do dříve nemyslitelné pozice: za poskytování půjček některým svým klientům musí platit.

Radovat se mohou zejména majitelé hypoték v jižních státech eurozóny, kteří před fixací sazby dali přednost jejímu navázání na plovoucí mezibankovní sazbu Euribor či její obdoby v dalších měnách.

Jelikož mezibankovní sazby v Evropě byly kvůli pumpování peněž do ekonomiky ze strany ECB stlačeny k nule nebo pod ní, výsledný úrok hypoték je v některých případech záporný. Deník Wall Street Journal informuje o případu španělské banky Bankinter, která záporný úrok řeší tím, že o něj klientům snižuje dluh (jistinu).

ECB minulý měsíc spustila rozsáhlý program nákupů státních dluhopisů, který má povzbudit hospodářskou aktivitu v eurozóně a popohnat výš inflaci. Ještě předtím banka srazila svoji základní úrokovou sazbu do záporu, aby tak komerční banky odradila od hromadění peněz na jejím účtu a motivovala je k většímu úvěrování podniků.

Zatím nejviditelnějším výsledkem jejích snah je všeobecný pokles sazeb v eurozóně, který dopadá právě i na Euribor. Ten má odrážet náklady, za něž si banky půjčují mezi sebou. Jelikož peněz ve finančním systému je nyní více než dostatek, spadly tyto náklady na nulu. A to pomáhá majitelům hypoték s plovoucími sazbami navázanými na Euribor.

Nepřipravené banky

U těchto produktů se placený úrok typicky vypočítává jako hodnota Euriboru plus určitá fixní přirážka. Někdy ale může i ona být záporná. To je případ klienta Banco Santander, který si v roce 2005 vzal úvěr s dvouprocentní sazbou v prvním roce, která ale v dalších letech přešla na vzorec Euribor mínus 1,1 procenta, což v dnešních podmínkách znamená záporný úrok. Banka mu ho ale odmítla přiznat a stanovila jako minimální úrok nulu.

Klient se zkusil spravedlnosti domoci u soudu, který ale jeho žalobu zamítl s odvoláním na rok starý výrok místní centrální banky, podle níž se v takových situacích aplikuje nulový úrok. Samotná centrální banka ale nyní říká, že obecně platné stanovisko k záporným úrokům zatím nevydala.

Na regulátory se banky s podobnými dotazy obrací i v jiných zemích. Zatím mnoho důvodů k radosti nemají. Portugalská centrální banka nedávno rozhodla, že v případě dostatečného poklesu Euriboru musí banky klientům platit. Dodala ale, že se proti tomu banky mohou pojistit v nových smlouvách. V zemi je víc než 90 procent hypoték navázáno na Euribor. To samé platí o sousedním Španělsku, kde jako referenční sazba funguje hlavně Euribor s 12měsíční splatností. Ten nyní činí 0,187 procenta.

Bankéři v Itálii zatím na rozhodnutí regulačních orgánů čekají. Jejich hypotéční smlouvy, z nichž je na Euribor napojena zhruba polovina, s poklesem úroků pod nulu vůbec nepočítají.

Zmiňovaný španělský ústav Bankinter navázal některé své cizoměnové úvěry na švýcarskou mezibankovní sazbu, která klesla ještě víc než její protějšek v eurozóně. Ani přirážka ve výši 0,5 procenta teď není schopna kompenzovat zápornou hodnotu švýcarské sazby, takže banka klientům v důsledku platí úrok za to, že si u ní půjčili peníze. Majitelé hypotéky si ale zas tak nepolepšili. Jelikož dluh je denominován ve švýcarském franku, který v poslední době vůči euru výrazně posílil, jdou na splátky větší eurové obnosy.

Banky se teď před opakováním podobných případů jistí a do úvěrových smluv zabudovávají minimální výše úroků. Stovky tisíc starých kontraktů jim ale mohou přinést nutnost klientům platit, pokud by Euribor zamířil hlouběji do negativního teritoria. Výše šestiměsíční sazby nyní činí 0,078 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy