Nokia se vrací na trh s mobily. Nové telefony poběží na systému Android

ČTK ČTK
18. 5. 2016 13:34
Někdejší největší výrobce mobilních telefonů na světě se vrací na trh. Nokia podepsala desetiletou smlouvu s firmou HMD, která bude pod značkou Nokia vyrábět telefony a tablety.
Nokia Lumia 1320. Ilustrační foto
Nokia Lumia 1320. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Helsinky - Společnost Nokia podepsala exkluzivní desetiletou licenční dohodu s finskou firmou HMD Global Oy. Díky ní bude moct HMD vyrábět telefony a tablety pod značkou Nokia.

HMD plánuje investovat do značky v příštích třech letech přes 500 milionů USD (12 miliard Kč).

Nokia podle dohody bude dostávat z prodeje telefonů licenční poplatky, které budou zahrnovat jak práva na značku, tak práva na duševní vlastnictví.

Nokia nebude do výroby investovat ani nebude mít podíl v HMD. Získá pouze jedno křeslo ve správní radě HMD a bude dohlížet na to, aby nové přístroje splňovaly očekávaní spotřebitelů v oblasti kvality, designu či inovací. Nové telefony a tablety budou mít operační systém Android.

Samotná Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě, promeškala však nástup chytrých telefonů, u kterých ji zastínily Apple a Samsung.

Svoji výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si však své telefonní patenty a začala se připravovat na návrat prostřednictvím licence své značky, i když musela vyčkat kvůli dohodě s Microsoftem.

Microsoft dnes oznámil, že prodá svůj základní majetek výroby telefonů firmám FIH Mobile, dceřiné společnosti Foxconnu, a HMD za 350 milionů USD (8,4 miliardy korun). V rámci dohody tak HMD získá práva na používání značky Nokia pro telefony, napsala agentura Reuters.

Pokud dítě velmi negativně reaguje na jakékoli omezení používání mobilu, je to příznak závislosti, říká Petr Popov. Dítě nižšího školního věku nemá podle něj trávit u tabletu víc než hodinu denně. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy