Nižší mzdy, konec zlatým padákům. Manažeři ČD mají brát méně

ČTK ČTK
10. 5. 2014 15:31
Výrazně nižší platy než dosud navrhuje pro manažery Českých drah ministerstvo dopravy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Praha - Manažerům Českých drah a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) mají klesnout mzdy.

Výrazně nižší platy než dosud jim navrhuje ministerstvo dopravy, které chce omezit i jejich bonusy a chce zrušit takzvané konkurenční doložky.

"Manažerům jsme dali nové návrhy smluv a je na nich, zda na ně přistoupí," řekl serveru iDnes.cz náměstek ministra dopravy Milan Feranec. Jde podle něj o "zreálnění platů" a srovnání s jinou úrovní, která je u takových firem srovnatelná.

Doposud bral šéf drah až milion

Dráhy přestanou vyplácet i takzvané zlaté padáky v podobě odstupného. Podle Ferance se očekává také velké snížení platů na postech náměstků, u kterých se mzdy pohybovaly mezi 300 až 400 tisíci korunami.

Nynější generální ředitel ČD Daniel Kurucz má mít podle informací webu základní plat 300 tisíc korun, dřívější smlouvy přitom umožňovaly šéfovi drah plat až milion měsíčně.

Feranec nechtěl výši mzdy ředitele drah specifikovat, protože ji ještě neschválila dozorčí rada. Podle náměstka se v návrhu ale počítá při splnění řady ukazatelů i s ročním bonusem ve výši 60 procent základního platu.

Odměna o polovinu nižší

Ředitel SŽDC Jiří Kolář dosud bral 350 tisíc korun měsíčně a s bonusy za plnění si může přijít na dvojnásobek. Nyní se mu má podle návrhu ministerstva plat snížit a k němu dostane maximálně 50 procent, pokud splní všechny ukazatele.

Kolář nechtěl návrh komentovat, protože ho prý dosud neobdržel. Kurucz je prý smířen s tím, že jako generální ředitel bude mít nižší mzdu, než měl dosud jako náměstek.

 

Právě se děje

Další zprávy