Nízkonákladové aerolinky létající z Prahy letos zdražily

ČTK ČTK
17. 7. 2014 11:48
Ve srovnání s loňskem si cestující v průměru připlatí téměř 275 korun, ukázal průzkum mezi dopravci.
Letenky společnosti easyJjet zdražily nejvíce.
Letenky společnosti easyJjet zdražily nejvíce. | Foto: easyJet

Praha - Největší nízkonákladové aerolinky působící na pražském Letišti Václava Havla letos zdražily. Ve srovnání s loňskem si cestující v průměru připlatí deset eur (téměř 275 korun).

Vyplývá to z šetření prodejce leteckých dokladů Aletenky.cz, který porovnával ceny jednosměrných letenek u trojice nízkonákladových společností.

"Nejvíce zdražila letecká společnost easyJet, která se dlouhodobě snaží nabízet zákazníkům o něco lepší servis než její nízkonákladoví konkurenti," uvedla obchodní manažerka Aletenky.cz Petra Vaškových.

Průměrná cena easyJetu meziročně vzrostla podle Aletenky.cz o pětinu na 87,44 eura (2400 korun). Nejméně naopak zdražil irský Ryanair, který cenu v průměru zvýšil o 12 procent na 65,67 eura (1800 korun).

Mění se pravidla pro přepravu zavazadel

Ryanair ve sledovaném období zmírnil pravidla pro bezplatnou přepravu příručních zavazadel. Proti předešlým rokům je možné mít zdarma i druhé menší příruční zavazadlo s rozměry 35 x 20 x 20 centimetrů, uvedla společnost Aletenky.

Podobně jako easyJet umožňuje i Ryanair bezplatně přepravit kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 20 centimetrů. Zákazníci easyJetu si mohou na palubu ale vzít o něco větší zavazadlo s tím, že jej v případě naplnění kapacity bude nutné uložit do zavazadlového prostoru. Wizz Air, třetí ze sledovaných společností, požaduje platbu za kabinová zavazadla o rozměrech překračujících 42 x 32 x 25 centimetrů.

 

Právě se děje

Další zprávy