Nezaměstnanost klesá, volných míst je nejvíce od krize

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 8. 6. 2015 9:31
Počet nezaměstnaných je nejnižší od června 2009, ke konci května evidovaly úřady práce celkem 465 689 uchazečů o zaměstnání.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Celkem 92 701 volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce ke konci letošního května, což je nejvíce od prosince 2008. Oproti letošnímu dubnu přibylo zhruba devět tisíc volných míst, oproti loňskému květnu dokonce téměř 45 tisíc.

Počet nezaměstnaných je nejnižší od června 2009, ke konci května evidovaly úřady práce celkem 465 689 uchazečů o zaměstnání. Dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání, je nyní zhruba 448 tisíc.

Podíl nezaměstnaných ke konci května dosahoval 6,4 procenta. To je o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu a o 1,1 procentního bodu méně než loni v květnu.

Vyplývá to z dnešních údajů Úřadu práce ČR.

Pět lidí na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době už „jen“ pět uchazečů. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (20,9), Karviná (17,3), Chomutov (16,8), Ústí nad Labem (15,2), Most (13,6) a Hodonín (12,3).

Nezaměstnanost v květnu 2015
Nezaměstnanost v květnu 2015 | Foto: Úřad práce ČR

Nejvyšší nezaměstnanost je v okresech Most (12,1 %), Ústí nad Labem (11,5 %), Karviná (11,4 %), Bruntál (11,1 %), Ostrava-město (10,5 %), Chomutov (10,2 %), Děčín a Sokolov (shodně 9 %).

Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,9 %), Prachatice (3,4 %), Benešov a Rychnov nad Kněžnou (shodně 3,5 %), Rokycany (3,6 %), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 3,8 %).

Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok 19,6 procenta uchazečů o zaměstnání – celkem 91 502 lidí. Jejich podíl je zhruba stejný jako před rokem.

Mezi nezaměstnanými je 20 359 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých (z toho jen absolventů bylo 16 083). Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina podílí 4,4 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 51,4 procenta.

Osoby se zdravotním postižením tvoří 12,7 procenta nezaměstnaných.

O koho je největší zájem?

„Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

„Dále hledali prodavače, kuchaře, řemeslníky, stavební dělníky, pracovníky v administrativě, ve zdravotnictví i sociální oblasti, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center nebo uklízeče. Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí,“ dodává.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory – například obráběč kovů, zámečník, soustružník, mechanik, opravář strojů, elektrikář, elektromechanik, svářeč a řezač plamenem, páječ, seřizovač, plastikář, CNC a důlních strojů. „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance,“ připomíná Beránková.

V evidenci byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Lidé nad 50 let tvoří 30,5 procenta z celkového počtu uchazečů. Déle než rok je bez práce přes 46 procent uchazečů.

„Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali pomocní a nekvalifikovaní dělníci, pracovníci v prodeji a administrativě, uklízeči, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci ve stavebnictví, v oblasti ochrany a ostrahy, řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, pracovníci v gastronomii a kuchaři,“ upřesňuje Beránková.

Šestá nejnižší v Evropě

Podle jednotné metodiky Eurostatu (ke konci letošního dubna) je nezaměstnanost v Česku šestá nejnižší v Evropské unii. Nejlépe je na tom Německo (4,7 procenta), následují Velká Británie (5,4 procenta ke konci února), Lucembursko, Malta a Rakousko (shodně 5,7 procenta), za nimi pak Česko (5,9 procenta). Naopak ve Španělsku dosahuje nezaměstnanost 22,7 procenta, v Řecku 25,4 procenta (ke konci února).

 

Právě se děje

Další zprávy