Nezaměstnanost je nejnižší za šest let. Rostou volná místa

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 9. 7. 2015 10:11
Podíl nezaměstnaných klesl na 6,2 procenta, před rokem to bylo 7,4 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od dubna roku 2009. Ke konci letošního června evidoval Úřad práce ČR celkem 451 395 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 294 méně než v květnu a o 85 784 méně než v červnu 2014.

Podíl nezaměstnaných osob tak klesl na 6,2 procenta, v květnu to bylo 6,4 procenta, v červnu před rokem 7,4 procenta.

Nadále pokračuje také růst počtu volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím úřadů práce celkem 96 983 – nejvíce od prosince 2008.

"Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. V rámci monitorovacích návštěv nám zaměstnavatelé hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezónní práce," říká zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

"Nezaměstnanost letos už v dalších měsících příliš nepoklesne," myslí si Petr Dufek, analytik ČSOB. "Na podzim na trh práce navíc dorazí absolventi a hned potom začnou pozvolna končit i sezónní práce. V každém případě však vývoj na trhu práce bude po zohlednění tohoto tradičního vývoje velmi pozitivní a míra nezaměstnanosti na konci letošního roku zdaleka nedosáhne sedmi procent," dodává Dufek.

"Vzhledem k současné dobré kondici české ekonomiky a viditelně se zlepšujícím podmínkách na českém trhu práce by se brzy mělo dostavit i oživení mezd. Ty totiž prozatím lehce pokulhávají za zlepšující se situací na trhu práce," říká Daniela Milučká, analytička Raiffeisenbank. Mzdy v letošním prvním čtvrtletí vzrostly o 2,1 procenta po odečtení inflace.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 4,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (19,6), Ústí nad Labem (18,7), Chomutov (15,4), Karviná (14,5), Most (12,9) a Jeseník (12,1). "Nezaměstnanost neklesá pouze v nejúspěšnějších a nejsilnějších regionech, ale i tam, kde je tradičně vysoce nadprůměrná. To je nepochybně dobrá zpráva, i když překonat výrazné regionální rozdíly není v podstatě možné ani ve střednědobém horizontu," říká Dufek.

Foto: Úřad práce ČR

Zaměstnavatelé měli v červnu podle statistik Úřadu práce ČR největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, kováře, nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení.

Dále hledali řemeslníky a stavební dělníky, kuchaře a prodavače, pracovníky v administrativě, ve zdravotnictví i sociální oblasti, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center nebo uklízeče. "Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí," říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu 86 543 lidí, tedy 19,2 procenta všech uchazečů vedených v evidenci úřadů práce.

 

Právě se děje

Další zprávy