Nezaměstnanost je nejnižší za šest let, Česko je druhé v EU

Radek Bednařík
31. 8. 2015 9:53
Tak nízkou míru nezaměstnanosti zaznamenalo Česko naposledy na počátku roku 2009.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Růst ekonomiky se i nadále pozitivně odráží na trhu práce. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu dosáhla míra nezaměstnanosti hodnoty 5,2 procenta. To sice ve srovnání s předchozím měsícem představuje mírné zvýšení o jednu desetinu procentního bodu, oproti loňskému červenci ale klesla o osm desetin procentního bodu.

Česko v posledních měsících dosahuje nejlepších výsledků za posledních šest let - takto nízkou míru nezaměstnanosti zaznamenalo naposledy na počátku roku 2009.

V evropském srovnání je na tom Česká republika spolu s Německem podle jednotné metodiky Eurostatu nejlépe. Data za červenec vydá sice Eurostat až prvního září, nicméně podle posledních dostupných údajů za červen má Česko stále druhou nejnižší míru nezaměstnanosti hned po Německu, které v červnu hlásilo podíl nezaměstnaných ve výši 4,7 procenta.

Že to s pracovním trhem v červenci vypadalo dobře, hlásil už před několika týdny Úřad práce. Ten nabízel přes 98 tisíc volných pracovních míst, což bylo nejvíce od prosince 2008. Oproti stejnému měsíci předchozího roku jich přibylo téměř 47 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy