Nezaměstnanost je nejnižší od krize. V EU jsme jen za Němci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 31. 7. 2015 11:44
Míra zaměstnanosti osob ve věku od 15 do 64 let v Česku je dokonce nejvyšší od vzniku samostatné republiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od začátku krize. Potvrzují to nová čísla z Českého statistického úřadu, podle nichž takzvaná obecná míra nezaměstnanosti v červnu klesla na pět procent. Oproti stejnému období loňského roku klesla o 1,2 procentního bodu.

Obecná míra nezaměstnanosti udává podíl nezaměstnaných k pracovní síle (tedy součtu zaměstnaných a nezaměstnaných). Jde o údaje očištění od sezónních vlivů, týkají se lidí ve věku 15 až 64 let.

Podle statistiků je v této věkové skupině bez práce 261,7 tisíce lidí, což je o 60 tisíc méně než před rokem.

Nižší míru nezaměstnanosti zaznamenali statistici naposledy v prosinci 2008 – tehdy 4,7 procenta.

Podle porovnání evropského statistického úřadu byla červnová nezaměstnanost v Česku druhá nejnižší v Evropské unii. Ještě menší podíl nezaměstnaných má podle Eurostatu pouze Německo. Na druhém konci je Řecko, kde je bez práce každý čtvrtý.

"ČR dlouhodobě patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé Unie a nyní je tedy dokonce už druhá. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě velmi solidní ekonomický růst vytvářející rekordní nabídku volných pracovních míst," říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rekordní zaměstnanost

Míra zaměstnanosti osob ve věku od 15 do 64 let v Česku je dokonce nejvyšší od vzniku samostatné republiky, tedy od ledna 1993. Podle Českého statistického úřadu dosáhla v červnu 70,4 procenta, stejně jako letos v dubnu. Loni v červnu činila 68,9 procenta.

Zaměstnání nebo příjem z podnikání mělo v červnu celkem 4,94 milionu lidí, z toho 2,78 milionu mužů a 2,17 milionu žen.

Čeká se další pokles

"Vzhledem k robustnímu hospodářskému růstu očekávám, že se i ve druhé polovině letošního roku bude počet nezaměstnaných dále snižovat, což samozřejmě povede i k poklesu míry nezaměstnanosti," předpokládá analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"V dalších měsících podle nás míra nezaměstnanosti bude dále klesat, ovšem mírněji než v předcházejícím období. Tahounem poklesu stále ještě bude zpracovatelský průmysl, i když se zde některé profese pomalu vyčerpávají, obchod a stavebnictví. To by mělo těžit i ze snahy dočerpat prostředky z rozpočtu EU," doplňuje analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Obecná míra nezaměstnanosti má ještě určitý prostor k poklesu i podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška. Pod čtyři procenta ale už půjde jen těžko, myslí si ekonom.

Na část volných míst je pro podniky složité sehnat odborníky, jedná se hlavně o specializované technické profese, jako jsou CNC operátoři, konstruktéři či programátoři. Kromě nedostatku kvalifikace má na obsazování míst vliv i neochota uchazečů dojíždět za prací nebo se za ní přímo odstěhovat - řada nabídek práce totiž logicky existuje jen v některých regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy