Tisíc pražských ležáků. Jaké byty nejdou prodat?

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
8. 3. 2014 14:39
Podle odhadů firmy Crestyl se letos v Praze dokončí přes 4600 bytů, prodá se jich ale více. Počet takzvaných ležáků by tedy měl klesat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Panel Plus/ totostudio

Praha  - Neprodejných bytů, které mají developerské firmy v nabídce již přes dva roky, je v Praze téměř tisícovka. Podle údajů společnosti Trigema se jejich počet oproti minulým obdobím lehce zvýšil, což je dáno velmi hojným dokončováním cenově výhodných rezidenčních projektů ve čtvrtém kvartále loňského roku.

Největší koncentrace takzvaných ležáků je podle developerů na Žižkově, na Vinohradech a v Karlíně. Jejich společným jmenovatelem jsou špatná dispoziční řešení a přemrštěná cena.

„Pokud se budeme bavit o ležáku jako neprodaném bytě, který je dokončený déle než dvacet čtyři měsíců, pak je jich v Praze 852,“ říká Petra Hollá ze společnosti Trigema.

Podle developerské společnosti Ekospol jsou v Praze dokonce skoro dva tisíce neprodejných bytů.  

Central Park na Žižkově
Central Park na Žižkově | Foto: Aktuálně.cz

Firma totiž za ležáky považuje všechny dokončené neprodané byty. „Podle nás je nevýstižnější definicí ležáku jakýkoli byt, který není prodán před dokončením,“ vysvětluje generální ředitel firmy Ekospol Evžen Korec.

„Nejvíce ležáků aktuálně evidujeme v městských obvodech Prahy 5, Prahy 9 a Prahy 4. Není divu, protože se jedná o lokality s dlouhodobě největší nabídkou developerských projektů,“ dodává.

Neprodejné jsou tak některé byty v rámci jinak úspěšných projektů. Často jde ale o celé neprodejné komplexy. Příkladem může být podle odborníků třeba Central Park na Žižkově, Rezidence Korunní na Vinohradech nebo Suntower v Karlíně.

Rezidence Korunní na Vinohradech
Rezidence Korunní na Vinohradech | Foto: Aktuálně.cz

„V prvním případě jsou to byty, které mají špatný výhled nebo třeba postrádají dobré dispoziční řešení. Pokud není úspěšný celý projekt, je to dáno většinou špatně zvolenou lokalitou a poměrem ceny a kvality. Výjimku pak ještě mohou tvořit speciální byty, například velké a luxusní, které mohou na svého kupce čekat delší dobu, což nemusí být vůbec na škodu,“ vysvětluje vedoucí prodeje a marketingu společnosti Crestyl Petra Holubová.

Podle Trigemy se ceny bytů, které jsou v nabídce přes dva roky, nyní pohybují okolo 67 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena všech volných dokončených bytů je přitom asi 63 700 korun za metr čtvereční.

Suntower v Karlíně
Suntower v Karlíně | Foto: Aktuálně.cz

Podle developerů se dá předpokládat, že se počet neprodejných bytů bude snižovat.  „Developeři slevují ze svých zprvu přemrštěných cenových požadavků na realističtější úrovně,“  říká ředitel Ekospolu Korec.

Pokles počtu ležáků předpokládá i Crestyl. Podle firmy se letos postaví přes 4600 nových bytů, což bude asi o osm procent více než loni. Rozhodně se ale prodá víc bytů, než se postaví.

 

Právě se děje

Další zprávy