Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
10. 3. 2014 6:47
Majitele panelákového bytu vyjde instalace zařízení na zhruba tři tisíce korun. Za chybějící měřič hrozí od příštího roku pokuta až do výše 200 tisíc.
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Máte doma u topení už nainstalován měřič tepla? Pokud ne, máte čas to napravit a investici v řádech jednotek tisíců korun provést jen do konce roku 2014, jinak vaší domácnosti hrozí sankce až ve výši 100 tisíc korun.

Už jen deset měsíců tak mají bytové domy a kancelářské budovy na to, aby své ústřední topení vybavily měřiči tepla. Na konci letošního prosince totiž končí dvouletá lhůta, kterou majitelům bytových domů, administrativních budov a bytů stanovil zákon o hospodaření energií.

Smyslem instalace takzvaných poměrových indikátorů má být podle ministerstva průmyslu a obchodu nejen úspora tepelné energie, ale také spravedlivé rozpočítání nákladů za spotřebované teplo.

Česko dostalo výjimku

Nová povinnost vychází z evropské legislativy. Ta všem členským zemím nařizuje instalaci měřidel podobných elektroměrům a plynoměrům, které přesně zobrazují spotřebu tepla.

Vzhledem k tomu, že by instalace takovýchto chytrých "měřáků" znamenala pro Česko výrazný zásah do stávajících rozvodů, získalo výjimku a může v bytech nebo třeba kancelářích instalovat levnější alternativu.

„Pokud totiž členský stát prokáže, že tato povinnost je technicky nemožná a finančně neúnosná, může zvolit cestu s výrazně menšími náklady pro domácnosti, tedy vybavit radiátory indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění,“ vysvětluje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Kynčl.

Nová povinnost se týká nejen bytových domů s ústředním topením, ale také ostatních vytápěných objektů, jako jsou školy, úřady, kancelářské budovy, nemocnice nebo obchodní centra.

Normou se naopak nemusí řídit rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci, tedy chaty a chalupy.

Indikátory má už většina domácností

Náklady na pořízení a instalaci poměrového indikátoru se podle ministerstva průmyslu a obchodu pro typový byt 3+1 s pěti radiátory pohybují okolo tří tisíc korun.

Kolik domácností, institucí a firem bude muset ještě takovouto investici učinit, ale resort ani odborníci přesně nevědí.

„Uvedená právní norma se týká asi 2,3 milionu domácností z celkových 4,1 milionu. Podle našich informací má tyto indikátory již většina z nich,“ říká mluvčí Teplárenského sdružení Kaufmann s tím, že povinnost se vztahuje i na úřady, školy, kanceláře, obchodní centra, kasárna nebo sportoviště. Za ně ale sdružení ani ministerstvo statistiky nemá.

Úspora až pětinová

A kolik tepla lze osazením "měřáků" uspořit? Podle teplárenského sdružení někdy až pětinu oproti původní spotřebě.

„Záleží samozřejmě na tom, jak s teplem domácnosti dosud hospodařily a v jakém celkovém stavu je dům a jeho izolace. Obecně se uvádí, že zavedením měřičů lze dosáhnout úspor od pěti procent u zateplených domů až po dvacet procent u nezateplených domů,“  říká mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Ne všichni ale vidí v novém nařízení jednoznačné pozitivum. Kritici tvrdí, že nikdo přesně nedokáže vyhodnotit skutečný přínos měřičů.

Sankce

Splnění povinnosti mít na ústředním topení "měřák" bude od začátku roku 2015 prověřovat Státní energetická inspekce. Těm stavebníkům, vlastníkům budov nebo družstvům, která nezajistí instalaci indikátorů, bude udělovat pokuty.

„V případě nenainstalování indikátorů se dopouští přestupku, za který lze uložit pokutu až ve výši 100 tisíc korun fyzické osobě a ve výši 200 tisíc korun právnické osobě,“ uzavírá mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Kynčl.

 

Právě se děje

Další zprávy