Německý ústavní soud dal zelenou evropskému mechanismu ESM

ČTK ČTK
18. 3. 2014 11:25
Ústavní soud v Karlsruhe zamítl všechny stížnosti proti záchrannému mechanismu ESM i fiskálnímu paktu
Německý ústavní soud v Karlsruhe
Německý ústavní soud v Karlsruhe | Foto: Reuters

Berlín - Evropský záchranný mechanismus ESM a fiskální pakt neodporují německé ústavě.

Ústavní soud v Karlsruhe dnes s konečnou platností zamítl všechny stížnosti podané proti oběma nástrojům, které mají pomoci státům eurozóny postiženým hospodářskou krizí.

Německo je největším přispěvatelem ESM, do záchranného fondu poskytuje garance ve výši 190 miliard eur (5,2 bilionu korun).

Stálý záchranný mechanismus ESM, který disponuje celkem 700 miliardami eur (19,2 bilionu korun), slouží pro poskytování pomoci státům eurozóny, které se dostaly do problémů se splácením svých závazků.

Z peněz ESM se financují například půjčky ohroženým zemím nebo nákup jejich státních dluhopisů za nižší úrok, než jakého by dosáhly na mezinárodním trhu. Fiskální pakt pak představuje závazek evropských států hospodařit tak, aby nevytvářely nové dluhy.

Skoro 40 tisíc stížností

Oba nástroje napadla u německého ústavního soudu různorodá skupina kritiků, mezi nimiž byli poslanec vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Peter Gauweiler, skupina poslanců postkomunistické Levice a někteří profesoři ekonomie.

Podle stížností, kterých se sešlo přes 37 tisíc, oba nástroje omezují ústavou zaručené právo německého Spolkového sněmu na rozhodování o využití veřejných prostředků.

Ústavní soud dnes všechny stížnosti zamítl. "Výsledek je jednoznačný," řekl předseda ústavního soudu Andreas Vosskuhle s tím, že podle názoru soudu nejsou práva Spolkového sněmu nijak krácena.

 

Právě se děje

Další zprávy