Německý export se v prosinci překvapivě propadl

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
7. 2. 2014 9:38
Německý export loni poprvé od roku 2009 klesl, ale jen mírně o 0,2 %
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín – Německý export se v prosinci překvapivě propadl. Ve srovnání s listopadem se překvapivě snížil o 0,9 procenta po předchozích čtyřech meziměsíčních nárůstech za sebou. Analytici přitom předpokládali, že vývoz vzroste o 0,8 procenta. Také dovoz v prosinci klesl, a to o 0,6 procenta, zatímco analytici předpokládali růst o 1,2 procenta.

Celkový objem německého exportu se loni snížil o 0,2 procenta na téměř 1,1 bilionu eur (asi 30 bilionů Kč), a podle tamního statistického úřadu tak zaznamenal první celoroční pokles od roku 2009. Na vině je zejména slabá globální ekonomika. Import se propadl dokonce o 1,2 procenta na 895 miliard eur. Přebytek německé obchodní bilance tak dosáhl rekordních 198,9 miliardy eur.

Německo, které má největší ekonomiku v Evropě, se kvůli vysokým obchodním přebytkům dostalo pod tlak ze strany Evropské unie i Spojených států. Brusel začal loni v listopadu vyšetřovat, zda tyto přebytky nenarušují rovnováhu v evropské ekonomice.

Podle kritiků by Německo mělo mnohem více podporovat domácí poptávku, například prostřednictvím vyšších mezd, aby zvýšilo dovoz, a pomohlo tím zejména ostatním zemím eurozóny z útlumu.

Ekonomové se v tomto názoru však neshodují. A představitelé Německa popírají, že by jakkoli cíleně domácí poptávku tlumili. Za nerovnováhou je podle nich na jedné straně silná výkonnost německé ekonomiky a na straně druhé slabé výsledky dalších evropských ekonomik.

 

Právě se děje

Další zprávy