Německo zavede emisní kvóty u pohonných hmot

ČTK ČTK
10. 10. 2014 13:11
Kvóta na emise oxidu uhličitého, kterou Němci v příštích letech postupně zpřísní, dá zelenou biopalivům.
Němci od roku 2015 začnou snižovat povolené množství CO2.
Němci od roku 2015 začnou snižovat povolené množství CO2. | Foto: Radim Beznoska/Economia

Berlín - Německo zavádí kvóty na emise oxidu uhličitého (CO2), které vznikají při automobilové dopravě.

Spolkový sněm dnes schválil zákon, podle kterého se od příštího roku začne snižovat povolené množství CO2, které vzniká při spalování benzinu nebo nafty v motoru. V praxi to bude znamenat zvyšování podílu biopaliv v pohonných hmotách.

Biopaliva by měla hrát větší roli

Podle německých zákonodárců by nový zákon měl přispět ke snížení emisí CO2, které podle vědců způsobují globální klimatické změny. Dosavadní pravidla pro využívání biopaliv totiž podle poslanců nejsou v tomto směru dostatečně účinná.

Podle současných zákonů musí tvořit podíl biopaliv na všech prodaných pohonných hmotách 6,25 procenta. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby: přimícháváním biopaliv do benzinu a nafty nebo prodejem čistých minerálních olejů a zároveň nabídkou čistých biopaliv.

Emisní kvóta se bude dál zpřísňovat

Nový zákon předpokládá, že v příštím roce bude moct být na trhu pouze benzin, při jehož spalování vzniká nanejvýš 2,59 kilogramu CO2 na litr paliva, a nafta, jejímž spalováním vznikne nejvýše 2,91 kilogramu CO2 na litr. To odpovídá zachování stavu, kdy by do pohonných hmot bylo přimícháváno 6,25 procenta biopaliv.

V dalších letech by se podle zákona měla emisní kvóta postupně zpřísňovat. V roce 2020 by měly nejvyšší povolené emise činit 2,52 kilogramu CO2 na litr benzinu a 2,82 kilogramu CO2 na litr nafty.

 

Právě se děje

Další zprávy