Němci loni vyrovnali státní rozpočet. Poprvé od roku 1969

ČTK ČTK
13. 1. 2015 14:11
Vyrovnaný rozpočet německá vláda plánovala až na letošní rok. Už loni se jí ale podařilo zvýšit příjmy z daní, rozpočtu pomohlo také snížení úrokových sazeb.
Angela Merkelová
Angela Merkelová | Foto: Reuters

Berlín - Německu se loni po téměř půl století podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových sazeb. Oznámilo to v úterý tamní ministerstvo financí.

Vyrovnaný rozpočet, takzvanou černou nulu, přitom vláda původně plánovala až na letošní rok.

Ministerstvo tak potvrdilo pondělní zprávu německého listu Handelsblatt. Vyrovnaný rozpočet mělo Německo naposledy v roce 1969.

Nejnižší výdaje od roku 2009

Podle předběžných údajů ministerstva vzrostly daňové příjmy na 270,8 miliardy eur (7,7 bilionu Kč). Je to o 2,6 miliardy více, než se čekalo.

Výdaje vlády pak byly o jednu miliardu eur nižší než plánovaných 295,5 miliardy eur a byly nejnižší od roku 2009. Bylo to hlavně proto, že vláda zaplatila méně na úrocích z dluhu.

Vyrovnaný rozpočet by pro Německo mohl znamenat větší prostor pro zvýšení investic, ke kterému největší evropskou ekonomiku tlačí její evropští partneři, zvláště Francie a Itálie. Ti doufají, že vyšší německé investice by mohly podpořit ekonomické oživení v eurozóně. Německo však odmítá jakékoliv kroky, které by mohly ohrozit rozpočtové plány spolkové vlády, upozorňuje agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně. Její stabilita je důležitá i pro další země, na Německu mimo jiné závisí i velká část českých podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy