Největšímu věřiteli OKD neuznal insolvenční správce pohledávky za 10 miliard

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 7. 2016 19:19
Insolvenční správce Lee Louda neuznal Citibank, která je největší věřitelem těžební společnosti OKD, pohledávky dohromady za více než 10 miliard korun. Důvody nechtěl insolvenční správce komentovat. Pohledávek, které popírá, je ale více - mimo jiné i pohledávky společnosti Metalimex Petra Otavy mladšího, který chtěl společnost získat, až projde konkurzem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Ostrava - Insolvenční správce Lee Louda neuznal dvě pohledávky největšího věřitele těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Jde o pohledávky dohromady za více než 10 miliard korun, jež přihlásila banka Citibank. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server iHNed.cz, Louda pak informaci potvrdil i agentuře ČTK.

Důvody, proč pohledávky neuznal, nechtěl insolvenční správce komentovat. Řekl, že pohledávek, které popírá, je ale více.

Podle iHNed.cz jde mimo jiné o pohledávky společnosti Metalimex Petra Otavy mladšího, který má zájem ve spojení s obchodníkem s uhlím Petrem Pauknerem a lobbistou Martinem Ulčákem získat společnost OKD, pokud projde konkurzem. Metalimex uplatňoval pohledávky celkem za 409 milionů korun za smluvní pokuty, které Louda neuznal.

Server uvedl, že v případě pohledávek Citibank jde o dluhopisy které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, společnost OKD za ně ručila. Jeden z dluhopisů má v korunách mít hodnotu 9,5 miliardy, druhý přes 600 milionů.

Podle vyjádření správce v seznamu přihlášených pohledávek ale nebylo věřitelem prokázáno, že společnosti NWR dluh vznikl. "Nebylo také vůbec prokázáno, že ručitelské závazky OKD, a. s., platně převzala, neboť zejména nebyla předložena platná plná moc pro osobu podepisující," uvedl Louda.

Pohledávkami se bude zabývat přezkumné jednání, které bude v srpnu předcházet schůzi věřitelů. "Protože z toho může být soudní spor, nechci to dopředu komentovat," řekl Louda.

Největším uznaným věřitelem tak je aktuálně skupina Advanced World Transport (AWT), která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun. AWT je spolu s českým státem (Českou správou sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovnou Revírní bratrská pokladna členem prozatímního věřitelského výboru OKD.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. V dolech OKD se dál těží uhlí, pracuje tam nyní i s dodavatelskými pracovníky asi 12 000 lidí. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. O budoucnosti OKD bude v srpnu rozhodovat věřitelský výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy