Největší investice v Česku má zelenou, rozhodla vláda

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
Aktualizováno 16. 6. 2014 16:21
Investice korejského výrobce pneumatik přinese Ústeckému kraji podle premiéra nejméně 1000 pracovních míst. Stát firmě připsěje na každé pracovní místo částkou 200 000 korun.
Nexen dodává pneumatiky automobilkám, které vyrábějí v Česku a na Slovensku. Hyundai, Kia, nově i Škoda. Ilustrační snímek.
Nexen dodává pneumatiky automobilkám, které vyrábějí v Česku a na Slovensku. Hyundai, Kia, nově i Škoda. Ilustrační snímek. | Foto: Škoda auto

Praha - Vláda schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen, která se může stát největší zahraniční investicí v historii České republiky.

Investice, jejíž konečná výše by se mohla vyšplhat až ke 40 miliardám korun, přinese v prvních letech podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejméně 1000 pracovních míst Ústeckému kraji, v němž bude společnost působit.

"Rozhodnutí vlády, která dnes schválila investiční smlouvu se společností Nexen, je jasný signál toho, že naše země má silný zájem o nové investory a je pro nové investory atraktivní," uvedl k rozhodnutí Sobotka. Česko podle něj investici vybojovalo v silné mezinárodní konkurenci.

200 tisíc na každé pracovní místo

Smlouva mezi Nexenem, představiteli české vlády a zástupci ústeckého kraje bude podle informací ČTK podepsána 25. června v Praze. Vláda také zároveň oznámí výši investiční pobídky, kterou Nexen získá.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dostane firma podporu na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku až do výše pěti procent z celkových uznatelných nákladů, maximálně ale 1,14 miliardy korun. Součástí pobídky je také 200 000 korun na každé pracovní místo a příspěvek na školení zaměstnanců. 

Díky této investici se Jižní Korea posune na třetí místo žebříčku zahraničních investorů v ČR za Německo a Japonsko.

"Není to investice do montoven. Bude doplněna i výzkumem a vývojem," uvedl prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Podle něj by z Jižní Koreje mohli přijít do ČR ještě další investoři, a to i jako subdodavatelé společnosti Nexen.

Kraj výrazně slevil, dostane kompenzace

Výstavba továrny se výrazně přiblížila již začátkem června, kdy ústečtí zastupitelé schválili smlouvu o prodeji 60 hektarů pozemků na Žatecku. Výrobu by Nexen mohl zahájit asi za dva roky. Ústecký kraj nabídl jihokorejské firmě metr čtvereční pozemku za euro, tedy asi 27,50 koruny. Standardní cena je přitom 400 korun, rozdíl má kraji na dotacích vyplatit stát.

"Vláda nám slíbila kompenzace. Peníze z pozemků, které se prodávají v průmyslových zónách, musí být znovu proinvestovány. Pokud bychom to takto pod cenou prodali, výrazně by nám chyběly," řekl online deníku Aktuálně.cz v půlce května hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Kraj by podle něj od státu mohl inkasovat za sníženou prodejní cenu pozemků až 304 milionů korun.

Počáteční hodnota investice bude 22,8 miliardy korun, za ty firma postaví továrnu. V první fázi by měl Nexen zaměstnat tisíc lidí. V dalších letech může počet pracovních míst vzrůst až na 2300 a výše investice dosáhnout až 40 miliard korun.

Nezaměstnanost dolů o 0,3 procentního bodu

Pokud by Nexen skutečně postupně tyto peníze proinvestoval, šlo by o největší investici v Česku. Podle žebříčku agentury CzechInvest by tak firma odsunula na druhé místo nošovickou automobilku Hyundai, která do továrny investovala 30 miliard korun.

Zhruba tisíc nových pracovních míst, která vzniknou v továrně Nexenu, by podle krajského úřadu práce mohlo snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,3 procentního bodu. Kraj je s mírou nezaměstnanosti 11 procent nejpostiženějším regionem v zemi. V květnu se tam ucházelo o práci 62 960 lidí.

Nexen dodává pneumatiky pro automobilky Hyundai a Kia, které mají výrobní závody v Česku a na Slovensku, a také pro modely vozů Škoda Octavia a Rapid.

 

Právě se děje

Další zprávy