Nejrizikovějšími obory podnikání jsou obchod a pohostinství

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2015 11:58
Naopak nejstabilnější a nejméně rizikové jsou firmy, které podnikají v oblasti zdravotní péče, výroby elektřiny, vzdělávání, nemovitostí a zemědělství.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – K nejrizikovějším oborům podnikání v České republice patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Naopak nejstabilnější a nejméně rizikové jsou firmy, které podnikají v oblasti zdravotní péče, výroby elektřiny, vzdělávání, nemovitostí a zemědělství. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Výsledky vycházejí z její metodiky skóringového modelu, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

Zvýšeným rizikem krachu je podle analýzy ohrožena každá třetí firma podnikající v oblasti obchodu nebo pohostinství a ubytování, každá čtvrtá firma z dopravy a každá pátá stavební firma. V těchto oborech činnosti působí největší podíl společností se skóringovým stupněm „rizikový“ (CCC, CC, C).

„Známý investiční trojúhelník riziko-výnos-likvidita je platný i pro obory. Obchod je schopen poskytnout relativně vyšší výnos, avšak za cenu vyššího rizika podnikání, větší konkurence. Restaurace a ubytování je velmi závislé na cestovním ruchu a reflektuje jak aktuální, tak historický stav domácí i zahraniční ekonomiky. Dlouhodobě se potýká s problémy poptávky, které se tak odráží do zvýšeného rizika ohrožení tamějších firem,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.

„V dopravě je extrémní konkurence a velmi vysoký tlak na efektivitu a produktivitu firem, čímž se část méně zdatných podnikatelů ocitá ve zvýšeném riziku. Stavebnictví je obecně známé zvýšeným rizikem projektů, které však nabízejí zajímavé zhodnocení, pokud se povedou. Nicméně riziko oboru jasně ukazuje na náročnost podnikání v tomto oboru,“ dodává analytik.

Naopak k nejstabilnějším oborům činnosti v České republice – z pohledu největšího zastoupení firem se skóringovým stupněm „vynikající“ (AAA, AA, A) – patří jednoznačně zdravotní a sociální péče, výroba elektřiny a vzdělávání. V těchto oblastech činnosti současně podniká velmi malý počet rizikových subjektů.

„Zdravotní a sociální péče je ze své podstaty méně rizikovým oborem podnikání. Jednak proto, že existuje stálá poptávka po těchto službách - jedná se o základní a nevyhnutelnou potřebu občanů. Dále fakt, že je na tento obor úzce napojen státní sektor přes VZP, a také proto, že v tomto oboru podnikají zpravidla erudovaní podnikatelé. Taktéž u vzdělávání můžeme nalézt podobné faktory – zejména nutnost užití občanem. A výroba elektřiny je v podmínkách ČR tradičně velmi profitabilním oborem podnikání, jenž přináší svým investorům jednak značné zisky, jednak výsadní a stabilní postavení v ekonomice,“ vysvětluje Řičař.

 

Právě se děje

Další zprávy