Nejlepší zaměstnavatelé? Titul získalo šest firem, pomohl jim průzkum mezi lidmi

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 11. 2015 19:45
Poradenská skupina Aon Hewitt porovnala podmínky ve 49 firmách, které se přihlásily do letošního ročníku soutěže Best Employers. Ve skupině malých a středních podniků uspěly společnosti Amgen, Grundfos Sales Czechia and Slovakia a Hilti ČR. Mezi velkými společnostmi pak GMC Software Technology, Marriott a NetSuite Czech Republic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Šest společností se letos v Česku může pochlubit, že se dostalo do skupiny nejlepších zaměstnavatelů - alespoň podle výsledků soutěže Best Employers. Poradenská skupina Aon Hewitt porovnala podmínky ve 49 firmách zaměstnávajících celkem zhruba 14 tisíc lidí.

K získání ocenění musely dosáhnout stanoveného limitu bodů ve čtyřech kategoriích: vysoce motivovaní zaměstnanci, důvěryhodné vedení, které si svých podřízených váží, ohodnocení zaměstnanců za jejich výkony a zda jsou zaměstnanci hrdí na značku firmy.

Ve skupině malých a středních podniků s méně než 250 zaměstnanci uspěly společnosti Amgen, Grundfos Sales Czechia and Slovakia a Hilti ČR. Mezi velkými společnostmi jsou letos ve skupině nejlepších zaměstnavatelů GMC Software Technology, Marriott a NetSuite Czech Republic.

Nejlepší zaměstnavatelé v ČR - malé a střední firmy:

Firma Obor
Amgen ČR Farmaceutický průmysl
Grundfos Sales Czechia and Slovakia Prodej a servis čerpadel
Hilti ČR Stavební průmysl

Nejlepší zaměstnavatelé - velké firmy:

Firma Obor
GMC Software Technology IT, software
Marriott Hotelnictví
NetSuite Czech Republic IT

O výsledku průzkumu rozhodl jednak oficiální seznam benefitů, které firmy zaměstnancům nabízejí, jednak přímo názor zaměstnanců. Autoři studie se jich v dotazníku například ptali, jak s nimi jejich přímý nadřízený komunikuje, zda považují pracovní stres za přiměřený nebo jestli by tuto práci doporučili svému příteli.

Zároveň autoři brali v potaz i názory nejvyššího vedení na personální politiku - výzkumu se zúčastnilo 250 vrcholových a 1950 středních manažerů. Personální politiku sledovali autoři i samostatně, kromě benefitů bodovali, podle jakých kritérií rozpoznává firma talenty, jak dbá na vzdělávání svých zaměstnanců nebo jak velká je tu fluktuace lidí.

V minulých letech zveřejňoval Aon Hewitt výsledky studie formou žebříčků. Loni v kategorii malých a středních podniků uspěla na prvním místě společnost Cisco Systems a na druhém GMC Software Technology. Mezi velkými firmami obsadila první místo IT společnost SolarWinds Czech a druhé NetSuite Czech Republic.

Jsme spokojeni, říká většina pracovníků

Podle autorů průzkumu dosahují zaměstnanci vítězných firem 83procentní motivace, zatímco průměr pro celou republiku činí 55 procent. Mají také větší touhu pracovat na stejném místě i v budoucnu a o firmě se vyjadřují pozitivně před svými kolegy, přáteli či klienty.

Zároveň je 77 procent zaměstnanců "nejlepších firem" přesvědčeno, že dostávají odpovídající mzdu. Průměr pro všechny tuzemské společnosti - tedy nejen u těchto oceněných firem - je přitom 43 procent, zjistila společnost Aon Hewitt.

"Platí, že, co těm zaměstnancům dáte, to dostanete," vysvětluje generální ředitel Hilti ČR Josef Zeidler jejich "recept" na spokojené lidi. Stejně tak je podle něj důležité lidi slušně ohodnotit, aby neměli zájem odcházet jinam.

Podobně jako v minulosti převažují mezi nejlepšími zaměstnavateli firmy z oblasti informačních technologií. "V posledních letech je na IT trhu nedostatek kvalitních pracovníků a o zaměstnance se správnými schopnostmi a dovednostmi je velký zájem," vysvětluje zástupce Aon Hewitt v ČR Pavel Skuhrovec. IT firmy se podle něj předhánějí v tom, kdo bude pro zaměstnance atraktivnější, aby je nejen získaly, ale i udržely.

Jde to i bez zaměstnanců?

Kromě studie Best Employers hodnotí firmy v tuzemsku ještě podobný projekt nazvaný Sodexo Zaměstnavatel roku. V letošním roce se ve skupině firem s více než pěti tisíci zaměstnanci na první místo dostala skupina ArcelorMittal Ostrava, následují Škoda Auto a Siemens. Mezi menšími firmami je první Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Autoři tu ovšem na rozdíl od průzkumu Best Employers nezkoumají názor zaměstnanců. Podle dřívějších vyjádření je to proto, že se vedení některých společností snažilo právě s pomocí zaměstnanců ovlivnit hlasování. Naopak Skuhrovec za organizátory Best Employers říká, že názory zaměstnanců považuje za jediný objektivní nástroj k rozpoznávání nejlepších zaměstnavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy