Nejlepší místa pro byznys? Nový žebříček vede Singapur

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
23. 11. 2014 7:30
V žebříčku sestaveném Economist Intelligence Unit se Česko umístilo na konci první třicítky.
Městský stát Singapur
Městský stát Singapur | Foto: Sahara Force India F1 Team

Londýn - Nejnovější studie potvrzuje, že bohatý městský stát Singapur zůstává i nadále nejlepším místem pro podnikání na světě. Tentokrát jeho ekonomickou efektivnost a otevřenost ocenila analýza připravená Economist Intelligence Unit (EIU) spjaté s prestižním britským týdeníkem The Economist.

Singapur obsadil první příčku v seznamu míst s nejlepšími podmínkami pro byznys už po sedmé v řadě. "Jsou tu stále výzvy jako zachování rovnováhy v poměru mezi místními a zahraničními pracovníky. Také politický systém je skutečné demokracii vzdálený, ale stále věříme, že se jedná o místo s nejpřímějšími podmínkami pro podnikání," cituje deník Daily Mail analytika EIU Mika Jakemana.

1. Singapur
2. Švýcarsko
3. Austrálie
4. Hongkong
5. Švédsko
6. Kanada
7. USA
8. Dánsko
9. Nový Zéland
10. Finsko
...
29. ČR
30. Polsko
32. Slovensko
...
80. Angola
81. Venezuela
82. Libye

ČR je v první třicítce

Za Singapurem se umístily Švýcarsko, Austrálie a Hongkong, první pětku uzavírá Švédsko. Naopak nejhůře z celkem 82 sledovaných států dopadly Venezuela a Libye.

Česko zaujalo 29. pozici, sousední Polsko 30. pozici a Slovensko skončilo ještě dvě příčky za ním. Lépe na tom je například Jižní Korea (28. místo), Spojené arabské emiráty (25. místo) nebo Chile (15. místo).

Průzkum EIU vyhodnocuje atraktivitu podnikatelského prostředí daného státu podle kritérií, jako je politické prostředí, otevřenost k zahraničním investicím, daně, trh práce nebo infrastruktura.

Minulý měsíc dominoval Singapur v obdobném, ovšem rozsáhlejším žebříčku Světové banky. V tomto porovnání se Česká republika umístila na 44. místě z téměř 190 států.

Evropa i Čína se drží zpátky

"Dopad dluhové krize na politickou a ekonomickou stabilitu a dostupnost finančních prostředků způsobil, že země EU zůstávají spíše pod vrcholem žebříčku," uvádí ve své zprávě EIU. Do první desítky se dostaly pouze tři unijní státy - Švédsko, Dánsko a Finsko.

Přiliš dobře se nevede ani takzvaným zemím BRIC - tedy Brazílii, Rusku, Indii a Číně. Zatímco Brazílie se umístila na 47. příčce, Čína skončila ještě o tři místa pod ní. Rusko je v žebříčku až na 64. místě. "Ekonomiky BRIC jsou sice kvůli své velikosti atraktivní, jsou to ale komplikovaná místa pro byznys," dodávají průzkumníci z EIU.

 

Právě se děje

Další zprávy