Nejistota kolem DPH mizí. Pro senátní návrh je celá vláda

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 12. 2014 12:55
Podporu senátorskému návrhu dnes vyjádřili i oba vicepremiéři. Poslanci budou o novele DPH hlasovat těsně před Vánoci.
Shoda? (ilustrační foto)
Shoda? (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Nejistota posledních dnů kolem toho, jaká pravidla daně z přidané hodnoty budou platit od začátku roku 2015, se začíná postupně rozplývat. Představitelé všech tří stran vládní koalice se totiž shodují, že jejich poslanci podpoří senátní návrh, který zmírňuje předchozí návrh ministerstva financí.

Původní návrh sice v listopadu prošel Poslaneckou sněmovnou, senátoři ale v minulém týdnu novelu poslancům i s pozměňovacími návrhy vrátili. Protože se změny týkají už startu roku 2015, sejdou se poslanci k odhlasování novely mimořádně v pondělí 22. prosince. Už včera premiér Sobotka podpořil senátorský návrh s tím, že věří, že tak bude hlasovat celá koalice. Dnes se k němu přidali i oba koaliční partneři.

"Budeme hlasovat za senátorský návrh," řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na společné tiskové konferenci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků.

"Po včerejším jednání s politickými partnery je pravděpodobné, že senátní návrhy budou mít podporu celé koalice. Konkrétně o tom bude jednat poslanecký klub KDU-ČSL 22. prosince," řekl online deníku Aktuálně.cz také druhý vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Zpožděný zákon se týká především povinné administrativy podnikatelů kolem DPH, respektive boje státu proti daňovým únikům. Už dříve byl definitivně schválen zákon zavádějící třetí, desetiprocentní sazbu DPH na knihy, léky a kojeneckou výživu.

Změna u nových hlášení

Senátoři navrhli o rok - na leden 2016 - odložit zavedení dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků.

Rovněž chtějí rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání kontrolních hlášení. Tato nová povinnost má platit od roku 2016.

Firmy by hlášení podle Senátu měly posílat v souladu s vládním návrhem vždy do 25. dne následujícího měsíce. Fyzické osoby by je ale měly podávat jen ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tedy jednou za čtvrt roku. Původní návrh ministerstva financí počítal u všech plátců DPH s hlášením posílaným každý měsíc.

Další změny v novele senátoři neudělali. Nadále tedy zůstává limit pro registraci k platbě DPH ve výši milionu korun. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek původně prosadil, že se od roku 2015 limit sníží na 750 tisíc korun.

Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby DPH zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor.

Posunutí termínu u reverse charge

Novela také rozšíří režim přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží tak nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit daňovým podvodům.

Pro firmy má zároveň ministerstvo financí dobrou zprávu, když účinnost tohoto opatření posune z Nového roku až na začátek druhé čtvrtiny roku 2015. "Rozšíření posuneme z 1. ledna na 1. dubna, protože byznys by nedokázal tuto změnu v tak krátkém čase zapracovat," řekla Hospodářským novinám Simona Hornochová, náměstkyně ministerstva financí zodpovědná za daně.

Firmy, které obchodují s výpočetní technikou, kovy nebo obilninami, tak dostanou tři měsíce navíc. To vítá i daňová správa, která je za zavádění daňových změn do praxe zodpovědná. "Myslím, že posunutí účinnosti o tři měsíce je rozumným krokem," řekl Jiří Fojtík z Generálního finančního ředitelství.

Pokud půjde 22. prosince vše hladce a pro přijetí senátorského návrhu bude potřeba většina přítomných poslanců, dostane prezident Miloš Zeman zákon k podpisu až po Vánocích. Pokud ho podepíše, může se stát, že zákon vyjde ve Sbírce zákonů až na Silvestra.

 

Právě se děje

Další zprávy