Nejhorší den za téměř sedm let, tak dopadly evropské akcie

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2015 19:56
Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel v pondělí se ztrátou 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles za téměř sedm let.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Evropské akciové trhy v pondělí zrychlily propad kvůli obavám ohledně vývoje na čínských burzách. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel se ztrátou 5,4 procenta.

Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles za téměř sedm let. Tržní hodnota podniků v tomto indexu se snížila o zhruba 450 miliard eur (přes 12 bilionů Kč).

FTSEurofirst 300 si v pondělí v jednu chvíli odepisoval až 7,8 procenta. To představovalo nejvýraznější průběžný pokles od října 2008, tedy od období po krachu americké banky Lehman Brothers, který se stal symbolem globální finanční krize. V závěru obchodování sice index ztráty zmírnil, stále je však na cestě k nejprudšímu měsíčnímu poklesu od roku 2002.

Zpomalování růstu

V pátek index FTSEurofirst 300 odepsal přes tři procenta a za celý minulý týden ztratil sedm procent. Zaznamenal tak nejprudší týdenní propad za čtyři roky.

Na konci minulého týdne globální burzy srazily obavy ze zpomalování hospodářského růstu v Číně. Dnes hlavní indexy čínských akcií ztratily přes osm procent. Investoři kvůli rostoucí nejistotě kolem Číny utíkají od rizikovějších aktiv, tedy zejména z akcií a komodit, a stahují peníze z rozvíjejících se tržních ekonomik.

"Další těžký výprodej v Asii znovu šíří na finančních trzích strach," řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam z makléřské firmy OANDA. "Vývoj v Číně je zjevně vážný," prohlásil analytik Mark Evans ze společnosti Taube Hodson Stonex Partners.

Dodal však, že výprodej na evropských akciových burzách je možná přehnaný. Analytici z banky Société Générale nicméně varovali, že pokles akcií firem se silnými aktivitami v Číně, jako jsou například automobilky, by se mohl ještě prohloubit.

 

Právě se děje

Další zprávy