Nejedlého Lukoil Aviation je v likvidaci, píše Respekt.cz

28. 6. 2015 22:50
Společnost měla v Česku několik významných kontraktů, například dodávku paliva pro Letiště Praha a pro Státní hmotné rezervy. Právě tento lukrativní obchod dostal Nejedlého do problémů.
Martin Nejedlý na snímku z roku 2013.
Martin Nejedlý na snímku z roku 2013. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osm dní poté, co firma prezidentova poradce pro energetiku Martina Nejedlého Lukoil Aviation Czech prohrála bitvu se státem o zaplacení téměř třicetimilionového dluhu vůči Státním hmotným rezervám, skončila v likvidaci. Nejedlý a další společník Dmitrij Romaněnko mají ukončené funkce; za společnost nyní vystupuje právník Tomáš Rychlý, jenž byl určen jako likvidátor a je z právní kanceláře Wolf Theiss, která hájila Nejedlého Lukoil u soudu.

Napsal to v neděli web Respekt.cz, internetová verze týdeníku Respekt.

Firma je podle Respektu v likvidaci od 25. června, a působení Lukoil Aviation Czech se tak v tuzemsku zřejmě uzavírá. Jde o nečekané rozhodnutí, jehož důvody Nejedlý zatím nekomentoval. Otázku Respektu nechal bez odpovědi. Není přitom vyloučené, že nečekaný krok může souviset právě se soudním verdiktem. Kdyby stejně jako prvoinstanční soud rozhodl i odvolací soud a zaplacení pokuty by Lukoil Aviation Czech přivedlo například do bankrotu, Nejedlý by nemohl – což stanoví zákon – působit v statutárních orgánech dalších svých firem. To by znamenalo problém pro jeho další podnikatelské aktivity.

Společnost měla v Česku několik významných kontraktů, v jejich čele byla dodávka paliva pro Letiště Praha a rovněž pro Státní hmotné rezervy. Právě tenhle lukrativní obchod dostal Nejedlého do problémů. Se státními rezervami, které skladují strategické suroviny pro případy ohrožení země, vyjednal Nejedlý před více než pěti lety jménem Lukoil Aviation Czech smlouvu o tzv. obměně leteckého paliva. To znamená, že měl od státu koupit starý uskladněný letecký petrolej v hodnotě téměř 300 milionů korun a za stejnou cenu dodat později nový.

V momentě, kdy verdikt bude platit, Lukoil nemá na vybranou. Buď zaplatí, nebo bude úřad sumu vymáhat exekucí na podnikový majetek. Nejedlý k líčení ani jednou nepřišel a k rozsudku se nevyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy