Nejdražší mince světa bude poprvé k vidění v Česku, stojí přes deset milionů dolarů

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 2. 2016 12:24
Nejdražší mince Flowing Hair Liberty Dollar putuje do Evropy vůbec poprvé. V roce 2013 byla ve slavné Stack's Bowers vydražena za téměř 250 milionů korun. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA. Výstava se uskuteční od 9. do 12. února v nové budově Národního muzea v Praze, vstup je bezplatný.
Flowing Hair Liberty Dollar.
Flowing Hair Liberty Dollar. | Foto: ČTK

Praha - Národní pokladnice spolu s Národním muzeem představí ode dneška do 12. února v jeho nové budově v Praze unikátní minci Flowing Hair Liberty Dollar. Tato jedinečná mince z roku 1794 v hodnotě přesahující deset 10 milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun) je vůbec nejdražší mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích.

"Jedná se o nejdráže vydraženou minci, která překonala i slavnou Double Eagle, kterou jsme představili před několika lety. Je to rekordní částka, za jakou se mince dostala do soukromých rukou. Samozřejmě v muzejních sbírkách jsou další vzácné mince, které jsou neprodejné a jejich tržní hodnota ani nelze určit," řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

"Návštěvníci budou moci vedle tohoto vzácného exponátu zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA. Výstava v Nové budově Národního muzea bude přístupná zdarma," oznámila dnes mluvčí výstavy Kamila Bidlle.

Podle ní poputuje mince Flowing Hair Liberty Dollar do Evropy vůbec poprvé. Výstava v Národním muzeu bude součástí evropského turné, během něhož mince navštíví po Praze i Varšavu, Tallin, Helsinky, Stockholm, Oslo, Dublin a Londýn.

V roce 1792 byl schválen právní dokument upravující oběh měn na území Spojených států. Vzhledem k potřebě co nejrychlejšího vyražení kovových dolarových mincí bylo rozhodnuto, že k jejich výrobě bude použito stříbro. Na základě zkoušek se slitinou bylo rozhodnuto o zvýšení ryzosti na hodnotu 0,900 s tím, že čisté stříbro bylo doplněno příměsí mědi. Takto Spojené státy zahájily výrobu prvních dolarů, které navrhl Robert Scott.

Krátce po zahájení výroby se ukázalo, že mincovní písty jsou vzhledem k tvrdosti slitiny slabé. Dalším problémem byl poměrně velký průměr a hmotnost mince (39 až 40 mm a 27 g), takže se celkem podařilo vyrazit pouze 2000 mincí a 242 exemplářů z této partie bylo zničeno. Zachovalo se pouze několik kusů, které měly sloužit jako vzor pro další emisi naplánovanou na další rok. Zbývajících 1 758 kusů bylo předáno řediteli mincovny. Od 15. října 1794 byly mince postupně uváděny do oběhu. Značná část celé emise však byla poškozena v důsledku technologických chyb.

Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně jen 120 mincí, nalezeno ovšem bylo pouhých deset kusů. Vzhledem k problémům při jejich výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné. Z toho také vyplývá astronomická cena, které tato mince dosáhla.

Nyní uvidí návštěvníci Národního muzea minci, která byla v roce 2013 ve slavné Stack's Bowers vydražena za neuvěřitelných 10 016 875 dolarů (téměř 250 milionů korun). Stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.

 

Právě se děje

Další zprávy