Nejdráže v regionu tankují Slováci. Pumpaři neradi zlevňují

ČTK ČTK
24. 3. 2015 11:38
V nejnovější analýze na to upozornili ekonomové slovenského ministerstva financí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: René Volfík/Economia

Bratislava/Praha - Motoristé na Slovensku tankují nejdražší pohonné hmoty v regionu. Ceny benzinu a nafty jsou v zemi i po očištění od daní vyšší než v Česku, Maďarsku, Polsku a Rakousku.

V nejnovější analýze na to upozornili ekonomové slovenského ministerstva financí, podle nichž provozovatelé čerpacích stanic na Slovensku také rychleji reagují na růst nákupních cen pohonných hmot než na jejich pokles.

Ropa zlevnila

Debatu o cenách benzinu a nafty na Slovensku v uplynulých měsících zahájilo prudké zlevnění ropy na světových burzách. Bratislavská rafinerie Slovnaft dříve tvrdila, že na pohyb světových cen reaguje pomaleji oběma směry a že ceny pohonných hmot v zemi prodražuje kromě jiného vyšší podíl biosložek v palivech.

"I po očistění o nepřímé daně je například průměrná čistá cena 95oktanového benzinu na Slovensku nejvyšší z visegrádských zemí a Rakouska. V případě vyšší ceny nafty neobstojí ani argument rozdílů v nepřímých daních, protože ty jsou u nás ve srovnání s regionem naopak nižší. Motoristé tak za posledních 14 měsíců tankovali benzin v průměru o sedm centů dražší a u nafty si připlatili pět centů za litr," uvedli analytici slovenského ministerstva financí.

Slovensko v minulosti zvýšilo spotřební daně na pohonné hmoty v souvislosti se zavedením rovné daně z příjmů, kterou současný levicový kabinet premiéra Roberta Fica zrušil. Ještě v roce 2010 první Ficova vláda po tlaku autodopravců snížila spotřební daň na naftu.

Pomalá reakce pumpařů

Slovenské ministerstvo financí také upozornilo, že ceny na slovenských pumpách reagují na změny velkoobchodních cen nejpomaleji v regionu. "Data potvrdila motoristy vnímanou cenovou asymetrii, podle které ceny paliv rychleji rostou, než klesají," uvedl úřad. Na růst cen vstupů čerpací stanice podle něj okamžitě reagují zdražením pohonných hmot, zatímco při opačném vývoji je změna cen na pumpách výrazně pomalejší.

Ministerstvo se také vyslovilo pro účinnější kontrolu distribučního trhu s pohonnými hmotami. Více než 40 procent maloobchodního prodeje benzinu a nafty na Slovensku kontrolují tři společnosti. Mezi nimi je i Slovnaft, který patří do maďarské skupiny MOL.

Vývoj cen na čerpacích stanicích v minulosti prověřoval slovenský antimonopolní úřad, který v únoru uvedl, že kartelovou dohodu prodejců o cenách pohonných hmot nezjistil.

 

Právě se děje

Další zprávy