Nebezpečnější než nevěstince nebo herny. Praha chce zakázat segwaye

Michal Šenk Michal Šenk
8. 3. 2016 13:04
Praha 1 plánuje zákaz jízdy segwayů po chodnících v centru města. Provozovatelé turistických vyjížděk na těchto strojích jsou pro jiné možnosti regulace. Firmy čekají na konkrétní podobu magistrátní vyhlášky, pak jsou připraveny se bránit.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Michaela Hasíková

Praha – Městská část Praha 1 chce po magistrátu, aby plošně zakázal jízdu elektrických vozítek segway po chodnících městské památkové zóny. Nová vyhláška by měla v ideálním případě platit od května s nástupem hlavní turistické sezony, říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Podle něj jsou segwaye pro centrum metropole nebezpečnější než nevěstince nebo herny. "Tam když nechcete jít, nemusíte, ale po chodnících, kde vás ohrožují divocí jezdci, chodit musíte," vysvětluje Lomecký.

Praha 1 tím reaguje na množící se úrazy samotných turistů na segwayích, zranění kolemjdoucích, omezování chodců a v neposlední řadě na některé praktiky části firem nabízejících vyjížďky na segwayích. Mezi ty patří například agresivní reklama či podbízení se kolemjdoucím.

Chystaný krok magistrátu se samozřejmě nelíbí provozovatelům vyjížděk. Podle Zuzany Eliášové, která řídí agenturu SegwayTrip a zároveň zastupuje Asociaci Segway ČR, se nabízí řada měkčích opatření než úplný zákaz jízdy po chodnících. Ten by znamenal i to, že se turisté na segwayích nedostanou třeba na Staroměstské náměstí.

"Vhodnější by bylo vytyčit koridory a trasu pro jízdu tam, kde to možné je. Omezit rychlost segwaye na mód chodce a dodržovat kodex a pravidla, která má asociace," říká Eliášová.

Problémů se segwayi začalo přibývat v posledních několika letech. Byznys v podobě turistických vyjížděk organizovaných skupin začal lákat nové podnikatele. "Nalili do toho nemalé peníze a chtějí, aby se jim rychle vrátily. Proto tito podnikatelé příliš nedbají na bezpečnost, instruktáže a školení turistů, pro které je to mnohdy první zkušenost s tímto vozítkem," myslí si Jevgenij Sidorenko z agentury Gogo Segway.

Podle něj by byl nejlepší regulací bezpečnosti a správnosti podnikání s jízdami na segwayích systém licencí s nějakou výší kauce a nastavení podmínek provozu segwayů. "Podnikatelé by pak víc mysleli na ochranu svých investic a byli by pokornější," soudí Sidorenko.

Zákaz segwayů na chodnících a pěších zónách v historickém centru Prahy by šel proti milionům korun, které provozovatelé těchto vozítek − s průměrnou pořizovací cenou 200 tisíc korun − do svého byznysu již vložili. Dokud nebude nová regulace jasně daná, je podle nich předčasné mluvit o obranných krocích. Zároveň je ale prý nemohou vyloučit.

"Dění v Praze nám teď trochu zbrzdilo prodeje a zájem o segwaye. Na trhu panuje jistá paranoia a doufáme, že bude všechno brzy jasnější," říká k tomu manažer českého zastoupení značky Segway Jan Voráček.

 

Právě se děje

Další zprávy