Naftogaz varoval dovozce z EU před narušením dodávek plynu

ČTK ČTK
13. 8. 2014 17:29
Ukrajinský podnik doporučil evropským odběratelům, aby si zajistily nákup suroviny už na hranici s Ruskem.
Plynové zásobníky ve městě Stryj na západě Ukrajiny.
Plynové zásobníky ve městě Stryj na západě Ukrajiny. | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz ve středu upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek. Důvodem je pokračující spor o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a chystaným ukrajinským sankcím proti Rusku.

Naftogaz doporučil evropským firmám kupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici namísto dosavadní praxe nákupů na západní hranici Ukrajiny.

Tak by přepravu plynu přes Ukrajinu nezajišťovaly firmy, jimž hrozí sankce. Tyto podniky by pravděpodobně musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz.

Ukrajinské sankce by postihly i Česko

"Naftogaz považuje za svou povinnost varovat evropské partnery před možnými riziky," uvádí se podle agentury Reuters v oficiálním sděleni podniku. Naftogaz ale dodal, že signalizované sankce proti Rusku nemusí automaticky vést i k sankcím proti ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom.

Podnik už v pondělí sdělil, že je i v případě sankcí Kyjeva proti Moskvě ochoten zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu do Evropy. Upozornil ale, že evropští odběratelé se v případě takovýchto sankcí zřejmě budou muset s Ruskem dohodnout na zásadních změnách ve smlouvách o dodávkách plynu a začít nakupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týden uvedl, že nové ukrajinské sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat i přepravu ruských energetických surovin přes Ukrajinu do Evropy. Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť v reakci na to v pátek uvedl, že takové opatření nejvíce postihne Českou republiku a Slovensko.

Rusko v červnu kvůli sporu o cenu zemního plynu zastavilo dodávky této suroviny na Ukrajinu, tranzitu přes Ukrajinu do Evropy se to ale nedotklo. Evropa získává třetinu své spotřeby plynu z Ruska a zhruba polovina těchto dodávek se do Evropy dostává přes Ukrajinu. Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom je jedinou společností, která posílá ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy