Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout
26. 8. 2015 10:56
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot k cenám roku 2009 mají daleko. Pod 30 korun ale nejspíš zamíří, ukazuje současný vývoj.

Ropa je na šestiletém minimu, ceny benzinu nikoli

Foto: Thinkstock

Cena ropy se pohybuje v posledních dnech kolem šestiletých minim, ceny pohonných hmot mají ale k cenám před šesti lety z objektivních důvodů daleko – dolar, za který se ropa nakupuje, je výrazně dražší a vyšší než v roce 2009 jsou také daně a marže obchodníků.

Přesto je jen otázkou času, kdy nafta na stojanech prolomí třicetikorunovou hranici a analytici dávají šanci na prolomení této hranice i benzinu.

"Při současném propadu cen ropy může dojít k poklesu cen benzinu Natural 95 pod 30 korun za litr, pokud se ovšem budou držet na obvyklých úrovních rafinérské marže a marže distribučních společností," říká David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. Průměrná cena za litr benzinu v Česku na začátku týdne podle údajů společnosti CCS byla 32,51 koruny, litr nafty se prodával průměrně za 30,22 koruny.

Do cen by ještě mohla promluvit havárie litvínovské chemičky Unipetrol z minulého týdne, která by mohla zbrzdit zlevňování. "Za předpokladu, že se produkce paliv neobnoví do dvou týdnů, můžeme očekávat negativní vliv na ceny tuzemských pohonných paliv. Ceny by tím pádem v Česku klesaly pomaleji než v okolních státech," vysvětluje možné dopady havárie Eva Mahdalová, analytička společnosti Colosseum.

Za razantním poklesem ropy na světových trzích stojí neustále se zvyšující nabídka ropy společně s novými technologiemi těžby. Cenu by pak mělo snížit i ukončení embarga na íránskou ropu. Právě Írán by mohl vrhnout na trh dalších 500 tisíc barelů ropy denně a cenu tak znovu stačit dolů. Na zvýšení cen ropy by tak v příštích týdnech a měsících nic tlačit nemělo.

Růst poptávky tlumí i zpomalení růstu čínské ekonomiky, recese v Brazílii a Rusku. Už dnes je ropa na svém šestiletém minimu a bude dále klesat. "V nejbližších týdnech může cena ropy Brent klesnout k úrovni 40 USD za barel a tuto hranici prolomit," popisuje situaci na trzích Mahdalová.

Cena ropy Brent, která ovlivňuje ceny u českých pump, se dnes obchoduje kolem 43 dolarů za barel, ropa WTI kolem 40 dolarů.

Jaký bude další vývoj cen ropy a pohonných hmot? Projděte si odpovědi analytiků.

 

Právě se děje

Další zprávy