Nacistické zločiny v metru. Řecko stupňuje tlak na Německo

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 5. 2015 13:40
V aténském metru běží padesátisekundové video, které připomíná nacistické zločiny z let 1941 až 1944.
Video: Youtube

Atény - Řecká vláda stupňuje svůj tlak na Německo a chce po něm, aby zemi vrátilo sedmdesát let starý dluh z druhé světové války. Od května proto běží v aténském metru padesátisekundové video, které připomíná nacistické zločiny z let 1941 až 1944.

Za snímkem, který nahradil obvyklou předpověď počasí, stojí podle listu GR Reporter tamní Národní rada pro vymáhání německých válečných dluhů Řecku. Přímo na konci videa je podepsaná spolu s řeckým parlamentem a ministerstvem obrany.

V černobílém spotu se objevují snímky hladovějících osob, nacistických letadel či zbořených památek. Titulky připomínají, že 300 tisíc Řeků zemřelo hladem, 1,2 milionu Řeků zůstalo bez domova, 1170 měst a vesnic bylo zničeno, 129 mostů zbořeno a 906 obchodních plavidel se potopilo.

Válečné škody Řekové vyčíslili na 279 miliard eur a ty nyní chtějí zpátky. "Případ stále není uzavřen," končí video výčtem, co vše Němci ještě Řekům dluží: válečné reparace, splátku okupační půjčky (ta činila 400 milionů marek), kompenzaci obětem a návrat ukradených archeologických památek. 

"Kdykoliv se potkám se zástupci Německa, tak se na ty památky ptám. Zatím jsem se ale nikdy nic nedozvěděl," říká europoslanec Manolis Glezos na konferenci zmíněné národní rady.

Cesta z krize?

Právě nyní jsou pro Řecko tyto peníze ještě důležitější - už pět let totiž bojuje s dluhovou krizí. Od parlamentních voleb v lednu, v nichž zvítězila levicová Syriza, do Řecka navíc přestaly "téct" miliardové půjčky z Evropské unie.

Eurozóna sice v březnu rozhodla, že čtyřměsíční záchranný program pro Řecko prodlouží, přislíbených 7,2 miliardy eur ale vláda dostane až poté, co předloží adekvátní seznam reforem. Dosavadní návrhy, mezi nimiž figuruje boj proti daňovým únikům a lepší vymáhání dluhů, označili zástupci euroskupiny za nedostačující.

Nový kabinet ale další utahování opasků odmítá. Ostatně hlavním heslem, které zajistilo Syrize vítězství ve volbách, byl právě konec "bruselského diktátu".

Výměnou za záchranné půjčky, díky nimž Řecko v minulých letech získalo více než 240 miliard eur, totiž musely předchozí vlády podstoupit masivní rozpočtové škrty. Aby například došlo ke schválení pomoci v roce 2012, muselo Řecko slíbit, že ušetří 90 milionů eur na mzdách státních zaměstnanců nebo do roku 2015 propustí 150 tisíc státních úředníků. 

Hloupý požadavek, tvrdí Němci

Výsledkem je, že se Řecko permanentně nachází na kraji bankrotu a v posledních měsících funguje od splátky ke splátce. Naposledy vrátilo před týdnem Mezinárodnímu měnovému fondu 750 milionů eur.

Uvedených 279 miliard eur německého dluhu by tedy teoreticky vyřešilo dluhové problémy a znamenalo konec několikaletého vyjednávání o ekonomických škrtech, splátkách i dalších půjčkách.

Tamní náměstek ministra obrany Kostas Isihos ale uvádí, že snaha získat náhradu za válečné škody nemá s aktuální finanční situací Řecka nic společného. "Pokud bychom však tyto rány nechali otevřené, zůstal by mezi dvěma zeměmi a jejich vládami morální, historický, politický, ale rovněž právní dluh," uvedl.

Berlín ovšem již dříve jakékoliv splátky odmítl s tím, že je případ už dávno uzavřený. V roce 1960 Německo zaplatilo jednotlivým obětem nacistického režimu 115 milionů marek. "Upřímně to považuji za hloupé," řekl pro BBC německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Podobné požadavky podle něj neposouvají vyjednávání o stabilizaci Řecka ani o milimetr dál.

Video běží ve více jazycích

Přímo řecký ministr obrany Panos Kammenos se v souvislosti s videem odvolává na důkazy, které se Řekům podařilo získat ze Spojených států amerických.

"Tyto informace zahrnují každou vesnici, město, faru i kostel. Vědí o každém jedinci i rodině," prohlásil koncem dubna s tím, že archivní data Řekové poskytnou i německému parlamentu, tamním univerzitám a všem bojovníkům proti fašismu.

Video poběží v aténské městské hromadné dopravě měsíc. Kromě 35 stanic metra se má objevovat ještě v příměstských vlacích či na billboardech. Podle řeckého velvyslanectví v Berlíně poběží kampaň do konce měsíce. "Pro cizince bude spot promítaný v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině a italštině," dodává zpravodajský portál NBC News.

 

Právě se děje

Další zprávy