Na zavedení eura jsme připraveni. Jedinou překážkou jsou mýty v našich hlavách, říká Prouza

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 1. 2016 10:56
"Žijeme uprostřed eurozóny, ale může se z nás stát ostrov, který nebude mít vliv na to nejdůležitější," varoval státní tajemník Tomáš Prouza na dnešní konferenci o přínosech a rizicích přijetí eura v Česku. Ekonomicky jsme na společnou měnu připraveni, horší je to s přesvědčením obyčejných lidí.
Tomáš Prouza.
Tomáš Prouza. | Foto: Matej Slávik

Praha – Z pohledu ekonomiky je Česká republika na vstup do eurozóny připravena. Přijetí společné evropské měny teď brání hlavně mýty, které zůstávají i jedenáct let po vstupu Česka do Evropské unie. Uvedl to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na dnešní konferenci k přínosům a rizikům přijetí eura.

"Hrozí nám jedno strategické nebezpečí – že sice žijeme uprostřed eurozóny, ale stane se z nás ostrov, který nebude mít vliv na to nejdůležitější, co se tady děje,“ varuje Prouza. Česko podle něj jinou alternativu nemá. "Nejsme ostrov, nemůžeme okolo sebe postavit zeď. Myslím si, že občasné nápady, že nemusíme nikde být, jsou velmi mylné,“ říká státní tajemník.

Eurozóna je nyní podle Prouzy výrazně silnější než před krizí. "Pokud se podíváte, jak téměř nulový dopad na Evropskou měnovou unii měly debaty o Řecku v roce 2015, tak to je výrazný důkaz toho, jak se její stabilita posunula,“ uvádí.

Česká republika je na tom dnes hospodářsky evidentně mnohem lépe, než byla při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Nyní je druhou nejrychleji rostoucí v EU, připomíná Prouza. Česko nyní plní ekonomické podmínky pro vstup do eurozóny týkající se vládního dluhu, rozpočtového deficitu, inflace a úrokových sazeb. Výjimkou je členství v Evropském mechanismu směnných kurzů, které vláda zatím oficiálně nevyhlásila.

"Ale to je politická otázka, a až k tomu dojde, nemyslím si, že budeme mít s naplňováním tohoto kritéria problém," dodává.

Slabou stránkou je podle Prouzy hlavně kvalita veřejné debaty. "Když se ohlédnu, tak pořád slyším ty stejné mýty jako v posledních jedenácti letech a používání stále stejných strašáků,“ říká. Jako příklad uvádí strach ze zdražování. Ceny v obchodech by přitom podle něj díky euru mohly naopak klesnout. Ve chvíli, kdy Česko přijme společnou měnu, totiž začne být mnohem lépe vidět, že je některé zboží například v Německu levnější.

"Přidat dvě, tři desetiny inflace není něco, co by nás dnes vážně mělo trápit,“ dodává Prouza. Připomíná, že se Česko déle než rok – stejně jako většina dalších zemí EU – pohybuje na hranici deflace. Kvůli tomu, aby ceny opět rostly, centrální banka už od listopadu 2013 uměle drží kurz koruny tak, aby euro nestálo méně než 27 korun.

Odborná diskuse o euru podle Prouzy v Česku běží dobře, horší je debata s širokou veřejností. "Je vidět, že lidem chybí objektivní informace o tom, co členství v eurozóně přinese. A pokud lidé nemají informace, tak automaticky přijímají zjednodušující, negativní pohledy na věc," předpokládá.

Pokud vláda začne s obyčejnými lidmi komunikovat lépe, tak se podle něj názory na přijímání eura začnou měnit. "Potřebujeme mnohem více vysvětlovat ty praktické denní výhody," dodává.

Na konferenci mají v pátek hovořit také premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo guvernér České národní banky Miroslav Singer.

 

Právě se děje

Další zprávy