Na nových platbách za elektřinu vydělají distributoři. Lidé zvýší spotřebu, říká kritik změn

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 1. 2016 7:21
Už za necelý rok mají v Česku začít platit zcela nová pravidla pro účtování elektřiny. Regulovaná část ceny má od roku 2017 více záležet na jističi a méně na spotřebě. Návrh změn, které představil Energetický regulační úřad (ERÚ), tvrdě kritizují ekologové. Podle nich pomohou nové tarify velkým energetickým firmám a doplatí na ně někteří spotřebitelé. "Úspory přestanou dávat smysl, spotřeba elektřiny poroste," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Martin Mikeska, energetický expert Hnutí Duha. Nejvíce podle něj na změnu doplatí domácnosti s nízkou spotřebou - například matky samoživitelky nebo důchodci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Aktuálně.cz: Energetický regulační úřad (ERÚ) říká, že distributoři po změně systému vyberou stejně peněz, akorát se změní podíl jednotlivých odběratelů. Z vašich prvních reakcí po prezentaci nových pravidel bylo vidět, že tomu moc nevěříte...

Martin Mikeska
Martin Mikeska | Foto: Hnutí Duha

Martin Mikeska: My nejsme schopni zanalyzovat, jestli se vybere méně, nebo více, protože ERÚ neukázal žádná konkrétní čísla. A to ani procentní změny, o kolik se vybere více či méně od velkých firem až po spotřebitele. ERÚ neřekl, kolik nákladů na sítě spotřebují velké firmy a kolik malí zákazníci. Navíc tvrdí, že chce náklady optimalizovat, a říká tedy, že se dnes vybere příliš moc peněz za údržbu zbytečně velké kapacity v síti.

Podle této logiky by tedy celkově vybraná částka měla klesat.

Ano i ne - regulační úřad říká střídavě obojí. Ale dovedu si představit, že tam někde má ERÚ díru v komunikaci - že ne vždy dodává, že distributoři chtějí investovat ušetřené peníze do chytrých sítí.

Vydělají na tom velké energetické firmy?

V Česku podle nás přestane dávat smysl elektřinou spořit, takže její spotřeba patrně poroste. A dojde také k tomu, že domácnosti si kvůli novým tarifům přestanou na střechy domů umísťovat vlastní výrobnu elektřiny, čímž ubude konkurence pro energetické firmy. Pro tyto teze nelze najít přesná čísla, ale předpokládáme, že příští roky nám to jasně potvrdí. Pan Touš, který má na ERÚ přípravu nových tarifů na starosti, přitom už nyní přiznává, že malí odběratelé teď doplácejí náklady na sítě pro velké firmy.

ERÚ změnu zdůvodňuje tak, že chce spravedlivější systém plateb za síť a reaguje na decentralizaci výroby elektřiny, která má dále pokračovat.

To je pěkné rétorické cvičení, které ERÚ předvádí. Tvrdí, že chtějí optimalizovat parametry distribučních sítí. To je samozřejmě v principu dobře, má to ale praktický zádrhel. Velikost rezervovaných kapacit v sítích se dá velmi dobře upravit u velkých odběratelů. Tam se uvádí, že jsou požadavky dvojnásobné oproti reálnému využití. U velkých firemních odběratelů je tedy přístup ERÚ správný a řešení je poměrně jednoduché. Potíž je, že u odběratelů na nízkém napětí – jako jsou domácnosti, menší podnikatelé nebo třeba i školy – se tato čísla nedají určit od stolu. Mluví se o tom, že je zhruba dvacet procent těchto odběratelů, kteří by si teoreticky velikost jističe mohli snížit. Prakticky to ale bude možné provést jen ve zlomku těchto případů, protože ten jistič tam dával elektrikář podle vyhlášky a s určitou logikou – podle toho, jaké jsou v domácnosti spotřebiče.

Ptali jsme se energetických firem, jak je to s velikostí jističů u domácností. Zástupce E.ONu říká, že "s nejvíce rozšířeným jističem 3 x 25 ampérů můžete za jeden rok odebrat asi 150 tisíc kilowatthodin. Ale běžná spotřeba s těmito jističi je 2000 až 2500 kilowatthodin.“ Podle něj tedy domácnosti mají často velmi neúměrné požadavky.

To je opět pěkná teorie, v praxi ale zcela chybný konstrukt. Těch 150 tisíc kilowatthodin je spotřeba zhruba 70 průměrných domácností. Ale jde o to, že jistič musí zvládnout zátěž odpovídající spotřebičům. Třikrát 25 nebo 20 A potřebujete, pokud máte víc náročných spotřebičů, jako je elektrický sporák, varná nebo indukční deska, pračka, myčka nebo sušička. Jističe musí vydržet, když někdo naráz zapne všechny domácí spotřebiče, které se rozkládají na jednotlivé fáze. A takový jistič potřebujete, i když se chováte rozumně.

Kde ještě podle vás regulátor chybuje?

Oni dva roky připravují nové tarify, baví se o tom s 25 tisíci velkými odběrateli a těch 5,8 milionu menších nechají úplně bokem. A následně jim předhodí něco, co v jejich případě prostě nemůže fungovat.

Regulátor ale tvrdí, že ke změně přistupuje velmi „proklientsky“. Mluví o referendu, v němž mají lidé půl roku na to, aby se vyjádřili. A pokud se zvedne velká vlna nevole, tak ERÚ prý navržené tarify změní. Podle vás tam už není velký manévrovací prostor, jak to upravit?

Obskurní na tom je, že ERÚ a distribuční firmy mají přesné údaje o tom, jakou spotřebu a jaké jističe lidé mají. Mohou si tedy sami přesně zanalyzovat, které skupiny obyvatel jsou ohrožené, a mohou to s nimi řešit přímo. A ne se obracet na celou veřejnost v rámci procesu, ve kterém se většina dotčených lidí stejně nepřihlásí třeba proto, že nemají dostatečnou počítačovou gramotnost. Celá akce na mě působí jako populistický a alibistický krok šéfky ERÚ paní Vitáskové.

Dá se odhadnout, kolik procent domácností by nové tarify negativně zasáhly? Kolik z nich si výrazně připlatí?

My umíme identifikovat typy domácností, které budou postiženy, ale nedokážeme říci, kolik jich bude. Je to dotaz na ERÚ a distribuční firmy, které tato data mají a už dávno s nimi měly aktivně pracovat, a ne se spoléhat, že se jim někdo dotčený ozve přes internet nebo telefon.

Které typy domácností to tedy budou?

Nejde zdaleka jen o ony nejčastěji zmiňované chalupáře, ale hlavně o domácnosti s nižší než průměrnou spotřebou. Jsou to například matky samoživitelky, penzisté, vdovci, vdovy nebo třeba studenti a mladé páry. A samozřejmě jde i o ty chalupáře. Ale těch ostatních je násobně více než chalupářů a bude u nich i mnohem těžší najít řešení. U chalupářů bude možná ještě snadné vymyslet speciální tarif. Zasaženi budou také všichni ti, kteří chtějí elektřinou šetřit. Ať už jde o ty, kteří si například koupili dražší ledničku s nižší spotřebou, nebo o ty, kteří si elektřinu částečně vyrábějí sami s pomocí solárních panelů na střeše domu.

ERÚ o lidech, kteří si sami vyrábějí elektřinu, říká, že jsou nyní černými pasažéry. Protože dnes se za správu sítí platí podle spotřeby, kterou ale lidé s vlastní výrobou mají nižší. Zároveň podle ERÚ tito lidé vyvolávají větší náklady pro distribuční sítě, které za ně ale platí ostatní - lidé v bytech nebo ti, kteří třeba nemají na pořízení panelů.

Malé fotovoltaiky, které tu mají do budoucna vznikat, nemají podle novely energetického zákona povoleny přetoky do sítě, a nevyvolávají tudíž vůbec žádné náklady na sítě. Jediné, co musí operátor a distributor zvládnout, je situace, kdy vysvitne slunce a vy začnete spotřebovávat méně elektřiny, protože spotřebováváte tu levnější z panelů. Podobně jsou na tom cirkulárky nebo jiné spotřebiče, kde také najednou vyskočí spotřeba, kterou musí operátor zvládnout. Podobně úsporné spotřebiče – mají snad být domácnosti, které si koupí úsporné LED žárovky nebo ledničky, zpoplatněny za to, že spotřebovávají méně elektřiny než před rokem?

Co byste doporučil lidem, kterým hrozí výrazné zdražení?

Byl bych rád, pokud by regulační úřad dokázal uznat, že vůči domácnostem jsou ty navržené tarify neférové. A připravil něco úplně nového, založeného na datech, která má k dispozici. Kdyby si odpustil tenhle cirkus s referendem o tarifech. Pokud lidé v tuhle chvíli chtějí ukázat, že jsou nespokojeni s tím, co ERÚ chystá, tak se mohou přidat k nám a dát najevo, že to je nehoráznost - třeba prostřednictvím webu www.neplytvameelektrinou.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy