Na jednu telefonní budku přispěje stát až 9014 korun

ČTK ČTK
5. 12. 2014 13:13
Počet veřejných budek se rok od roku snižuje. Operátor O2 je bude v rámci univerzální služby provozovat ještě tři roky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Operátor O2 bude moci příští rok požadovat na jednu telefonní budku vyšší příspěvek státu než letos. Místo letošních 7955 korun se limit pro úhradu čistých nákladů na jeden automat zvýší na 9014 korun. Rozhodla o tom rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

O2 má podle rozhodnutí úřadu provozovat veřejné telefonní budky v rámci univerzální služby další tři roky.

Dotovaná budka by měla být, stejně jako letos, ve všech obcích do dvou tisíc obyvatel bez výjimky, do pěti tisíc obyvatel za předpokladu, že tato lokalita není pokryta dostatečně silným signálem GSM alespoň dvou mobilních operátorů.

Vzhledem k tomu, že některé obce automat výslovně odmítly, jejich počet v rámci univerzální služby klesne z letošních 5487 na 5429 budek.

Vedle toho bude O2 provozovat přes 6000 automatů na komerčním základě. Vedle volání je operátor využívá i jako nosiče reklamy. V současnosti je 73 procent budek na mince a 27 procent na karty.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 000 budek. Od té doby se jejich počet v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižuje.

 

Právě se děje

Další zprávy