Mzdy v Českých drahách vzrostou o 2,9 procenta

ČTK ČTK
16. 12. 2014 12:22
Na podobě kolektivní smlouvy se po téměř tříměsíčním vyjednávání dohodlo vedení společnosti se zástupci všech deseti odborových organizací.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pracovníkům Českých drah vzroste v příštím roce mzda o 2,9 procenta. Na podobě kolektivní smlouvy se dnes po téměř tříměsíčním vyjednávání dohodlo vedení společnosti se zástupci všech deseti odborových organizací. Dráhy nyní zaměstnávají 15 226 lidí a průměrná mzda činí zhruba 28 000 korun.

Zástupci drah a odborůse dohodli také na úpravě struktury a objemu prostředků pro výpočet výkonových odměn pro provozní zaměstnance. Rozsah dalších benefitů zůstane zachován. "Jde o rozumný kompromis, který zaměstnancům zaručuje sociální jistoty a zároveň umožňuje firmě dál se rozvíjet," uvedl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Vyjednávání označil za náročné a tvrdé. "Chvíli to dokonce vypadalo, že společnou řeč nenajdeme," podotkl.

Krtek je v čele Českých drah od listopadu, kdy ve funkci nahradil Daniela Kurucze, jehož odvolal tehdejší ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

České dráhy se letos v pololetí vymanily ze ztráty a vykázaly zisk po zdanění 158 milionů korun. Loni v pololetí skupina Českých drah vykázala ztrátu 510 milionů korun. Se ziskem 540 milionů korun skončilo letošní pololetní hospodaření nákladní dopravy (ČD Cargo), která tak vylepšila loňská pololetní čísla o více než 300 milionů korun. Osobní doprava snížila loňskou ztrátu z 644 milionů korun na 262 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy