Mzdy v Česku stouply o procento. Bude líp, čekají analytici

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 4. 12. 2014 9:56
V průměru si lidé vydělali 25 219 korun hrubého měsíčně, což je o 441 korun více než v loňském třetím čtvrtletí. Spotřebitelské ceny přitom stouply o 0,6 procenta.
Sice mírně, ale roste. (ilustrační foto)
Sice mírně, ale roste. (ilustrační foto) | Foto: Martina Křížová

Praha – Průměrná hrubá mzda v Česku stoupla během třetího čtvrtletí o 1,8 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Reálně, tedy po odečtení inflace, vzrostla o 1,2 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

V průměru si lidé vydělali 25 219 korun hrubého měsíčně, což je o 441 korun více než v loňském třetím čtvrtletí. Spotřebitelské ceny přitom stouply o 0,6 procenta.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,7 procenta, reálně o 1,1 procenta. Platy v nepodnikatelské sféře stouply nominálně o 1,9 procenta, reálně o 1,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí letošního roku stoupla průměrná mzda po očištění od sezónních vlivů o 0,1 procenta.

Medián mezd dosáhl ve třetím čtvrtletí 21 521 korun, oproti stejnému období předchozího roku je vyšší o 1,5 procenta. U mužů činil 23 492 korun, u žen 19 215 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 457 a 40 326 korunami.

Průměrná hrubá mzda zahrnuje i příplatky za přesčas, odměny, náhrady mzdy a podobně. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr. Z hrubé mzdy musí firma za zaměstnance ještě odvádět sociální a zdravotní pojištění a zálohy na daň.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed řady – polovina hodnot mezd je tedy nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

Objem mezd ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,5 procenta, počet zaměstnanců o 0,7 procenta.

Za celé první až třetí čtvrtletí letošního roku dosáhla průměrná mzda 25 179 korun, v meziročním srovnání je to o 608 korun více, tedy o 2,5 procenta. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 0,3 procenta, reálně se tedy mzda zvýšila o 2,2 procenta.

Kupní sílu snížila ČNB

„Výsledky za třetí čtvrtletí zaostaly za očekáváním,“ říká analytik Petr Dufek z ČSOB. I když růst mezd není nijak oslnivý, pozitivní je podle něj alespoň to, že po dvou letech reálného poklesu se mzdy začínají vzpamatovávat.

„Ve srovnání se zahraničím si letos zaměstnanci zatím nijak nepolepšili a jejich kupní síla v eurech jednoznačně kvůli devalvaci (měnové intervenci ČNB - pozn. red.) poklesla o téměř pět procent,“ dodává Dufek.

Také podle samotných statistiků je růst nominálních mezd je slabý. Průměr však neroste rychleji také proto, že jsou více najímáni méně kvalifikovaní zaměstnanci s nižší mzdou.

„V dalších čtvrtletích by měl růst mezd zrychlit kombinací několika faktorů,“ očekává analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. „Již ve čtvrtém čtvrtletí dojde ke zvýšení mezd státních zaměstnanců. Od Nového roku dojde ke zvýšení minimální mzdy, kterou sice berou jen dvě procenta zaměstnanců, ale její růst bude tlačit i na růst mezd nad úrovní minimální mzdy. A hlavně by mělo pokračovat ekonomické oživení, které bude v příštím roce táhnout mzdy vzhůru,“ říká Šimek.

Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC ČR, upozorňuje, že plošné zvyšování mezd je už minulostí. Firmy si podle něj přesně analyzují, kdo je pro ně klíčový a potřebují si ho udržet, a tomu přidají. „Obecně to bývají specializovaní odborníci či manažeři, kteří nejvíce přispívají k růstu tržeb. Z pohledu odvětví očekáváme v příštím roce největší nárůst mezd v IT, nejmenší naopak v maloobchodě,“ upřesňuje Soukup.

 

Právě se děje

Další zprávy