Murdoch nabídl 80 miliard dolarů za Time Warner. Neuspěl

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 16. 7. 2014 17:16
Televizní a filmová společnost 21st Century Fox, kterou Murdoch ovládá, by v případě úspěšného obchodu byla ochotná prodat CNN.
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch | Foto: Reuters

New York - Mediální magnát Rupert Murdoch má zájem o mediální skupinu Time Warner. Ta ale červnovou nabídku jeho filmového a televizního impéria 21st Century Fox odmítla. Napsal to americký list The New York Times a později uvedla i sama Murdochova skupina. Společnost Time Warner vlastní téměř poloviční podíl v majiteli české televize Nova, společnosti Central European Media Enterprises (CME).

List New York Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Murdoch za Time Warner nabídl 80 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Nabízel přitom 85 dolarů za každou akcii Time Warner v hotovosti a v akciích. Murdochova společnost by údajně v rámci dohody prodala zpravodajskou stanici CNN, aby se vyhnula případným obavám regulátorů. CNN patří pod Time Warner a přímo konkuruje zpravodajskému kanálu Fox News, který vlastní Murdoch.

"Správní rada společnosti Time Warner se odmítla naším návrhem zabývat. S Time Warner v současnosti nejednáme," přiznala později společnost 21st Century Fox.

Podle The New York Times rada Time Warner o nabídce dlouho jednala, tento měsíc ale prý poslala zamítavý dopis. Fox počítal s použitím akcií bez hlasovacích práv u akciové složky nabídky, což byl jeden ze sporných bodů, uvedly zdroje listu.

Time Warner po poradě s finančními a právními poradci konstatoval, že přijmout návrh Murdochova impéria nebo pokračovat v jednáních není v nejlepším zájmu firmy ani jejích akcionářů. Podle The New York Times je však Murdoch odhodlán Time Warner koupit a pravděpodobně se nevzdá.

Investoři zájem ocenili, ceny akcií rostou

Případnou transakcí by vznikl kolos zahrnující televizní kanály jako je Fox, Fox News, kabelovou televizi HBO či filmová studia 20th Century Fox a Warner Brothers a další aktiva. Fox, který je uprostřed reorganizace svých televizních aktivit, údajně odhadoval, že spojení by přineslo úsporu nákladů o miliardu dolarů i víc, hlavně rušením pracovních míst v oblasti prodeje a administrativy.

Akcie Time Warner v úvodu obchodování na Wall Street vykazovaly nárůst o více než 16 procent a dostaly se přes 82 dolarů za kus. Akcie 21st Century Fox naopak vykazovaly pokles, který převyšoval hranici jednoho procenta. Později se jejich pokles trochu zmírnil.

Třiaosmdesátiletý Murdoch patří mezi stovku nejbohatších lidí světa, magazín Forbes jeho majetek odhaduje na 14,3 miliardy dolarů (téměř 290 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy