Most k drachmě. V Řecku bez peněz se bude platit úpisy

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 7. 2015 9:05
Než by se povedlo natisknout nové bankovky, kolovaly by mezi řeckými občany pravděpodobně dlužní úpisy. Nákupy za ně by však byly dražší.
Řecká vlajka v Aténách.
Řecká vlajka v Aténách. | Foto: Reuters

Atény - V případě, že se Řecko během dneška se zástupci eurozóny nedohodne na další pomoci, bude to pro něj pravděpodobně znamenat návrat k vlastní měně. Důvod? Tamní vládě brzy dojdou peníze, a na důchody, mzdy státních zaměstnanců či další povinné výdaje tak bude muset brzy zavést jiné vlastní platidlo.

Úpisy neboli IOUs

Pro dlužní úpisy se obecně používá označení IOU, v množném čísle IOUs. Jde o zkratku anglického "I Owe You", což znamená "Dlužím ti".

Jedinou možností by přitom pro ni byly takzvané dlužní úpisy - neboli cenné papíry, které budou jakýmsi potvrzením o dlužné částce. Jak totiž řekli online deníku Aktuálně.cz experti z České národní banky (ČNB), zavedení samostatné nové měny, byť provizorní, by trvalo nejméně tři měsíce.

O tom, že by v Řecku mohlo už v červenci dojít na "úpisový scénář", se minulý týden zmínil teď již bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis.

Další zástupci tamní vlády sice tuto zprávu záhy odmítli jako nepodloženou, podle ekonoma a rektora Škoda Auto Vysoké školy Pavla Mertlíka je ale možné, že mezi řeckými podnikateli v posledních dvou týdnech nějaké úpisy již začaly obíhat.

"Pokud nemají přístup k financování, je to přirozené a nutně se tak musí dít," říká online deníku Aktuálně.cz. Týkat by se to podle něj mohlo menších firem, které byly doposud zvyklé čerpat od bank krátkodobé obchodní úvěry. "Tyto úpisy by je vlastně nahradily," uvádí Mertlík.

"Čím déle nebude mít vláda přístup k dostatečným novým zdrojům financování, tím bude cítit větší tlak na to, aby představila dlužní úpisy," doplňuje agentura Bloomberg.

Eura postupně zmizí

Samotné úpisy by fungovaly jako typická paralelní měna. "Pokud mi vláda vyplatí důchod v úpisech, protože mi ho nemůže dát v eurech, tak budu potom těmito úpisy platit v samoobsluze, abych si mohl nakoupit," popisuje Řek Kostas Meghir na portále Yale University, kde je profesorem.

Poté ale hrozí, že obchodníci nebudou mít o úpisy zájem. To lze řešit tak, že majitelé úpisů budou nakupovat dráž - například za úpis na 50 eur si koupí zboží jen za 45 eur. Zbytek si prodejci naúčtují jako "přirážku za riziko" pro případ, že jim daný úpis nikdy nikdo neproplatí.

"Určitě to tak bude. Soukromá sféra to podle mě nebude přijímat v kurzu 1:1 k euru, pokud to tedy bude vůbec přijímat," souhlasí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Neoficiální poměr mezi cenou v eurech a úpisech by přitom podle něj mohl být základem pro kurz budoucí nové měny.

Meghir upozorňuje i na další problém spojený s úpisy, který se v ekonomické teorii nazývá Greshamův zákon. Podle toho zjednodušeně platí, že pokud vedle sebe obíhá špatná a dobrá měna, tak ta špatná vyřadí dobrou postupně z oběhu.

Jestliže tedy budou mít v Řecku zároveň euro i úpisy, lidé se budou snažit platit pomocí IOUs, aby se jich zbavili, zatímco eura budou držet doma. Výsledkem bude, že euro z oběhu úplně zmizí a zůstanou v něm jen zmíněné úpisy.

Jak by úpisy vypadaly

Dlužná částka by na úpisech byla podle expertů napsaná nejspíš v eurech. "Byl by to příslib, že jejich držitel obdrží určitou sumu eur," upřesňuje analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš. "V případě zavedení nové drachmy by pravděpodobně dlužní úpisy byly nově převedeny z eur do drachmy," varuje ale hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Kromě informace o dluhu se na úpisy obvykle píší údaje o dlužníkovi, případně i věřiteli. IOU může být kvůli věrohodnosti také podepsaný či orazítkovaný. Na rozdíl například od směnky na něm ale chybí informace o datu splatnosti.

Jak analytici odhadují, úpisy by vydávala v první řadě vláda - ta by pomocí nich například mohla vyplácet důchody, sociální dávky či mzdy státních zaměstnanců. Stejně tak by je poté přijímala při platbě daní. 

Vedle toho může podle Mokráše úpis samozřejmě vydat i každý občan, zde ale hrozí, že další Řekové nebudou tyto "papíry" považovat za dostatečně důvěryhodné, takže je nebudou přijímat. Místo toho mohou trvat na penězích nebo si nákup určitého zboží či služby jednoduše odepřít.

Most mezi eurem a novou měnou

Pokud by k zavedení a rozšíření úpisů skutečně došlo, nemohlo by je Řecko používat navždy. Zřejmě by tak šlo jen o "most" mezi eurem a plnohodnotnou vlastní měnou nebo nějakou dodatečnou dohodou s věřiteli.

"Dlužní úpisy nejsou trvalým řešením, protože by pravděpodobně neměly tradiční ochranné znaky bankovek, těžko by se s nimi platily menší běžné výdaje a centrální banka by zcela ztratila možnost prosazovat jakoukoliv měnovou politiku," vyjmenovává Bureš. "Při delším používání by s tím byly potíže. Je to nestandardní záležitost a jako taková by minimálně sváděla k podvodům a zneužívání," dodává Mokráš, podle kterého je běžná měna pro každodenní provoz vhodnější. Boros rovněž upozorňuje na to, že IOUs by zřejmě nebylo možné vyměňovat za zahraniční měny.

Navíc nesmíme zapomenout, že paralelní měna v eurozóně je v současné době nelegální a hrozí za ni sankce, nebo dokonce vyloučení z EU. Vyplývá to ze Smlouvy o fungování Evropské unie. V odstavci 128 doslovně stojí: "Bankovky vydávané Evropskou centrální bankou a národními centrálními bankami jsou jedinými bankovkami, které mají v Unii status zákonného platidla."

V případě, že by tedy Řecko nesměřovalo ke Grexitu samo, tak by to Unie udělala - prozaicky řečeno - za něj. V současné době lze oficiálně eurozónu totiž opustit jen tím, že stát odejde kompletně z EU.

Kalifornská zkušenost byla jiná

Nejznámějším případem státu, který má s dlužními úpisy zkušenost, je Kalifornie v USA. Její guvernér Arnold Schwarzenegger podle agentury Reuters v červenci 2009 vydal více než 300 tisíc dlužních úpisů v hodnotě nejméně 2 miliard dolarů.

Tamní správa využívala dluhopisy k vyplácení mezd či důchodů v době, kdy nebyla schopna vybrat na daních dost peněz.

"Kalifornie není s Řeckem srovnatelná, tam jen vláda nemohla vyplácet výdaje, jako oběživo však fungoval dolar. Zde (v případě Řecka) se bavíme o tom, že by úpisy měly být alternativou k plnohodnotnému oběživu, které v zemi chybí," vysvětluje ale rozdíl mezi Řeckem a Kalifornií analytik Boros.

Řecké dlužní úpisy by zpátky vystřídalo euro jen v případě, že se země dokáže i dodatečně dohodnout na další evropské půjčce. Pokud by k tomu ale nedošlo, tak úpisy podobně jako v Argentině v roce 2001 postupně vystřídá nová měna. Natištění plnohodnotných platidel, která budou vybavená ochrannými prvky, by podle odborníků z ČNB trvalo minimálně devět měsíců, výroba provizorních a méně chráněných bankovek pak nejméně tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy