Morava chce pražské mzdy. Zaměstnanci České pošty protestují

Vojtěch Blažek Vojtěch Blažek
9. 10. 2015 10:00
Odboráři České pošty zjistili, že lidé na stejných pozicích berou na Moravě méně než zaměstnanci v Praze. To přitom zakazuje zákoník práce, pokud firma toto rozdílné odměňování nedokáže vysvětlit odlišnými pracovníky nároky. Stejný problém přitom řeší většina dalších zaměstnavatelů. Žalobu je podle odborů odhodláno podat asi 460 pracovníků České pošty z Brna, Olomouce a severní Moravy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha – Na České poště se schyluje ke sporu, který může mít pro státní podnik nepříjemné následky. Odboráři zjistili, že lidé na stejných pozicích berou na Moravě méně než zaměstnanci v Praze. Což v rámci jedné firmy výslovně zakazuje zákoník práce a zároveň jde o citlivou věc, kterou musí řešit většina zaměstnavatelů. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Odbory na tento problém upozornily vedení pošty už loni na jaře. A protože tvrdí, že s nimi nikdo nechce vážně jednat, podají do konce října na poštu žalobu, která zatím svým rozsahem nemá v Česku obdoby. „Budeme se soudit o dorovnání platů a doplacení mezd za poslední tři roky,“ potvrdil Petr Pohl, předseda odborů SOS 21.

Žalobu je podle odborů odhodláno podat asi 460 lidí z Brna, Olomouce a severní Moravy. Hlavně řidičů a pracovníků v depech, kde se překládají balíky. Odbory se dostaly k údajům, že tihle lidé dostávají měsíčně průměrně o tři tisíce méně než pracovníci v Praze.

Vedení pošty rozdíly v platech nepopírá. „Je přirozené, že vzhledem k rozdílným výkonům jednotlivých pracovníků jsou i rozdílná jejich ohodnocení,“ řekl mluvčí podniku Matyáš Vitík. A zároveň se podivil nad tím, jak odbory výši platových rozdílů spočítaly. „Není nám známo, kde vybrané odborové organizace přišly na částku tří tisíc korun,“ uvedl mluvčí Vitík. Jaká podle pošty je, ale neupřesnil.

Podle zákoníku práce by měli brát lidé za stejnou práci stejně peněz – bez ohledu na to, kde pracují. Firma tohle dodržet nemusí, pokud dokáže zdůvodnit, proč každého zaměstnance platí jinak. „Například když má interní předpis, že pokladní v supermarketu v centru Prahy musí umět anglicky a obslouží víc zákazníků než kolegyně na malém městě. Ale rozdíl v platu nesmí být zdůvodněný tak, že jedna pracuje ve velkém městě a druhá na vesnici,“ potvrdila Nataša Randlová, advokátka a odbornice na pracovní právo.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy