Moneta jedná o koupi skupiny Wüstenrot v Česku. Smlouvu chce mít podepsanou letos

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 11. 2019 18:08
Moneta Money Bank zřejmě koupí v Česku Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku. Banka to oznámila v tiskové zprávě. Banka plánuje podepsat kupní smlouvu do konce letošního roku.
Moneta Money Bank
Moneta Money Bank | Foto: Moneta

Vypořádání transakce se plánuje na 1. dubna 2020 nebo co nejdříve poté. Kupní cenu a ostatní podmínky transakce zveřejní Moneta Money Bank po podpisu kupní smlouvy. Transakce podléhá souhlasu ČNB a antimonopolního úřadu.

Moneta oznámila, že díky plánované transakci zvětší svou klientskou základnu zhruba o 400 000 klientů, což by mělo vést k nárůstu vkladů klientů o 45 procent, tedy 53 miliard korun. Dále by měla navýšit podíl na trhu hypotečních úvěrů ze tří na šest procent. Zároveň transakce povede i ke zvýšení objemu spotřebitelských úvěrů ze 40 na 53 miliard korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Podle počtu klientů je čtvrtou největší bankou.

Finanční skupině Wüstenrot, která v Česku nabízí stavební spoření a hypoteční úvěry, stoupl loni čistý zisk o jedno procento na 420 milionů korun. Wüstenrot stavební spořitelna je nejmenší z pětice českých stavebních spořitelen. K menším patří v rámci trhu i Wüstenrot hypoteční banka. Mateřská společnost skupiny sídlí v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy