Mládek se Zaorálkem zřídí nové centrum pro exportéry

ČTK ČTK
26. 6. 2014 12:39
Ministři už nechtějí vést kompetenční spory a chystají pravidla pro ekonomické diplomaty.
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští exportéři mají mít od října k dispozici nové klientské centrum, kde od státu získají informace i služby pro své exportní či investiční plány. Na nové spolupráci v oblasti ekonomické diplomacie se dohodli ministři zahraničí a průmyslu a obchodu.

Pro podporu exportu by pak měla v zahraničí fungovat jednotná síť, která spojí ekonomické činnosti zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade.

"Chtěli bychom s ministerstvem průmyslu a obchodu vytvořit v ČR jedno místo, kde se firmy dostanou ke službám státu v zahraničí. Fungovat by mělo od 1. října," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle ministra Jana Mládka vznikne také nový katalog služeb poskytovaných státem exportérům.

Byznys na ambasádě

Výběrových řízení na pozice ekonomických diplomatů na českých ambasádách se budou moci nově účastnit odborníci z ministerstva průmyslu a obchodu a dalších ekonomických resortů.

Jan Mládek
Jan Mládek | Foto: Vojtěch Marek

Podle dohody se má vytvořit také společný systém přípravy ekonomických diplomatů. V některých případech může dojít i ke sdílení prostor. "Pokud centrum byznysu je v místě, kde sídlí český zastupitelský úřad, tak je ekonomicky výhodné, aby kanceláře CzechTradu sídlily na ambasádě, abychom šetřili náklady," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Nově mají být také stanoveny tzv. prioritní obory. "Naším záměrem je vytvořit přehled oborových příležitostí v zahraničí pro české firmy. Je to jedno z témat probíhající porady ekonomických diplomatů v Praze. Zveřejníme je po konzultacích s podnikateli do konce v září," dodal Tlapa.

Bez hádek

Mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu v minulosti vznikaly spory o obsazování postů obchodních radů na velvyslanectví a o to, kdo má vlastně podporu exportu v zahraničí na starosti. Šéfové ministerstev v minulé úřednické vládě Jiřího Rusnoka se loni sice dohodli na způsobech spolupráce v této oblasti, ale dohoda v praxi nefungovala.

"Dohoda znamená, že se nepovede mezi námi žádná válka. Pokud k tomu v minulosti byly sklony a tendence, tak v to chvíli je to luxus, který si nemůžeme dovolit," uvedl Zaorálek. Mládek dodal, že by dohoda měla otupit hroty kompetenčním konfliktům.

Ministr průmyslu Mládek již na jaře rozhodl, že zahraniční zastoupení MPO se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agenturu CzechTrade. Ta otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří, celkem jich bude mít 46.

 

Právě se děje

Další zprávy