Místo Tuniska a Řecka zůstali Češi doma. I kvůli slabé měně

ČTK ČTK
2. 9. 2015 15:37
O patnáct procent letos stoupl zájem českých turistů o dovolenou v tuzemsku prostřednictvím cestovních kanceláří. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Také hoteliéři ve většině regionů potvrzují nárůst zájmu české klientely. Důvodem jsou prý pokles poptávky po Tunisku či řeckých ostrovech a slabá koruna, která zdražuje zahraniční pobyty.
Dovolená u Máchova jezera (ilustrační foto).
Dovolená u Máchova jezera (ilustrační foto). | Foto: Jan Langer

Praha - Zájem Čechů o letní dovolenou v tuzemsku letos výrazně stoupl. Cestovní kanceláře, které nabízejí domácí pobyty, zaznamenaly nárůst zájmu českých turistů až o 15 procent. V tiskové zprávě to dnes uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Také hoteliéři ve většině regionů potvrzují nárůst zájmu české klientely.

Podle provozovatelů ubytování stojí za tímto trendem pokles poptávky po Tunisku či řeckých ostrovech a slabá koruna, která zdražuje zahraniční pobyty.

"Zaznamenáváme nárůst zájmu o domácí destinace v létě meziročně o 11 procent," potvrdila Pavlína Pašková z vyhledávače ubytování Trivago.cz. Češi během letních měsíců tráví v tuzemsku dovolené převážně ve svých či pronajatých rekreačních objektech, u příbuzných a známých, v penzionech a hotelech do kategorie tří hvězdiček.

Růst české klientely napříč regiony potvrdila i anketa ČTK mezi ubytovacími zařízeními v minulém týdnu. "Možná lidé opustili kvůli obavám některé zahraniční destinace, možná už se moře nabažili. Také možná víc poznávají Česko a jezdí častěji, i když třeba jen na prodloužené víkendy. Nestačí jim jet jednou za rok," uvedl ředitel hotelu Skalní mlýn v Moravském krasu Zdeněk Kozman.

"Letos je vidět, že lidé pod dojmem událostí v zahraničí, jako jsou problémy v Egyptě či migrační vlna, raději tráví dovolenou v Česku. Jeseníky jsou pěkné, takže jich hodně jezdí k nám," dodal provozovatel sportovního areálu Kaste v Petříkově v Jeseníkách František Kaštyl. Podle něj do Petříkova v létě přijeli i lidé z opačného konce republiky.

Podle Jaromíra Pauluse z hotelu Jezerka u sečské přehrady na Chrudimsku mohli lidé váhat mezi zahraniční dovolenou a pobytem v Česku. Mohly je odradit teroristické konflikty či ekonomická nestabilita v některých zemích. Do hotelu Jezerka přijelo letos o prázdninách o několik procent víc turistů než loni. "Je asi větší zájem o tuzemskou rekreaci. Někteří lidé mohou mít strach vycestovat, myslím tím třeba Tunisko, které je jinak cenově velmi dostupné," řekl Paulus.

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo meziročně téměř o desetinu turistů více. Hostů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo celkem 4,4 milionu. Počet domácích hostů stoupl před začátkem letní sezony o 10,4 procenta meziročně, zahraničních návštěvníků přibylo o 8,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy