Místo demonstrací odchod do ciziny. Řekové zvažují, co dál

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 7. 2015 19:50
Více než nový balíček reforem zatím trápí obyčejné Řeky pocit bezvýchodnosti. Z protestů už mají někteří strach, emigraci zase komplikují kapitálové kontroly.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - "Mysleli jsme si, že naše vláda získá díky referendu větší sílu, a že tak dokáže vyjednat lepší dohodu. Nějakou, která totálně nezničí střední třídu a ty nejchudší," hodnotí současnou situaci v Řecku třicetiletá učitelka na základní škole Danai Vafidou.

"Lidé jsou naštvaní a dávají to najevo," souhlasí třiadvacetiletý Michalis, který je teď nezaměstnaný a podobně jako další Řekové se cítí zklamaně.

Před dvěma týdny totiž řekl v referendu "Ne" dalším úsporám a "diktátu" zahraničních věřitelů. Premiér Alexis Tsipras ale záhy v Bruselu kývl na ještě tvrdší podmínky, než které na začátku července více než 61 procent všech občanů odmítlo. Bez reforem by Řecko od eurozóny nezískalo další potřebnou půjčku.

Řecký parlament tak například musel už minulý týden schválit důchodovou reformu či zvýšení daně z přidané hodnoty z 13 na 23 procent. To se dotklo restaurací, řady potravin, včetně kávy, slunečnicového oleje a jogurtů, i hygienických pomůcek.

Už žádné obědy venku

"Jestli mě nějak zasáhlo, že se zvýšila DPH? Máme krizi už šestý rok, během té doby jsem dvakrát ztratil práci a teď už žádnou tři roky nemám, takže se mi daří špatně i tak," říká Michalis.

Lidem navíc podle něj chybí motivace, protože si už teď nemohou nic dovolit. "Díváme se, jak nám sem jezdí turisté, ale sami nic nemáme. Je to jako pracovat v továrně na čokoládu a nesmět jíst sladké," stěžuje si.

Vafidou zatím netuší, jak ji vyšší DPH ovlivní. "Nejspíš budu nakupovat méně... Jsem zvyklá chodit tak jednou měsíčně s kamarády do taverny, kde většinou každý utratíme šest až sedm eur. Teď už asi vůbec nebudu jíst někde venku," předpokládá. Zároveň ale věří, že ona coby učitelka bude zasažena změnami méně než třeba podnikatelé. "My se můžeme scházet doma a něco si uvařit, řada restaurací ale v zimě, až tu nebudou cizinci, zavře," pokračuje.

Někteří lidé se podle ní už chystají Řecko opustit. "Moji známí mluví o Německu, protože tam jsou peníze, Dánsku, Švédsku a Velké Británii," říká. Což je ale podle ní se všemi bankovními limity složité. Ačkoliv totiž v pondělí řecké banky po třech týdnech otevřely, omezení pokračují - lidé si například nemohou vybrat více než 420 eur týdně.

Strach z falešných demonstrantů

Nespokojeným Řekům se podle Vafidou nechce ani protestovat. "Už nevidí, jak by nějaká demonstrace pomohla. Současná vláda má teď kvůli tomu, že chtěla něco změnit, tolik problémů, že pro nás není schopná nic udělat,“ vysvětluje.

Podle Michalise má navíc mnoho Řeků strach na další akce chodit. "Policie tam nastrkává falešné anarchisty, aby se chovali násilně," věří.

Opírá se třeba o zprávu, že po demonstraci z minulé středy byli mezi dvanácti zatčenými výtržníky čtyři Němci. "Samozřejmě pak nějaké chytí, aby to dobře vypadalo, ale pak je zase pustí," doplňuje Michalis s tím, že se osobně nechce zaplést do žádné bitky, ani se nadýchat slzného plynu.

Tsiprasovi dál fandíme

Jak ale dodává studentka Sofia Fytopolou, která žije na severu Řecka ve městě Xanthi, ona i lidé z jejího okolí premiéra Tsiprase dál podporují. Za posledních pět let byl totiž podle ní jediným politikem, který se snažil zajistit chudým Řekům lepší životní podmínky. 

"Pokud by byly vyhlášené předčasné volby, tak jsem přesvědčená, že bude zvolen znovu," doufá.

Za poslední tři týdny se podle ní propast mezi jižními státy a zbytkem Evropy ještě prohloubila. "Opravdu bych si přála, aby bylo mezi zeměmi eurozóny více solidarity. Místo toho, aby Řekové dopláceli na následky přísných škrtů, by měla Evropa hledat politické řešení," říká Fytopoulou.

Musíme se odrazit

Vyloženě optimisticky neznějí ani lidé, kteří volili v referendu Ano, tudíž pro další dohodu s věřiteli. "Zatím nemám důvod být nějak spokojená, jen doufám, že se už někam posuneme," říká studentka Konstantia Natsiou.

"Pro lidi, kteří hlasovali stejně jako já, je nová dohoda prostě něco, bez čeho se nemůžeme odrazit dál. Nutnost," uvádí. Co se bude v zemi dít v dalších týdnech, ovšem podle svých slov netuší. "Akorát se teď už nebojím Grexitu tolik jako před měsícem," dodává.

"I když je ta dohoda tvrdá a bolestivá, tak díky ní zmizí pocit nejistoty, který se v minulých týdnech nad Řeckem vznášel,“ věří navíc Řek Teodoros Tziagkidis, který pracuje ve slovenské pobočce IBM. Do Řecka se podle něj postupně vrátí stabilita, což pomůže i nejdůležitějšímu odvětví tamní ekonomiky, turismu. Sníží se tak třeba nejistota, že by země mohla nečekaně zavést alternativní měnu, že tu nebude možné sehnat základní zboží či služby nebo že se cizinci nedostanou k eurům.

 

Právě se děje

Další zprávy