Místo A+++ znovu jen písmeno. EU chce od roku 2017 zjednodušit energetické štítky

ČTK ČTK
26. 11. 2015 14:52
Nové značení, se kterým dnes souhlasily členské země EU, by mělo umožnit snazší orientaci zákazníků ve významu štítků. Evropská komise změny navrhla proto, že současný systém je už nepřehledný. Nyní používanou stupnici s údaji jako je "A+++" či "A+" a různými škálami pro různé typy výrobků by mělo opět nahradit jednoduché abecední označení od písmene A po písmeno G. Grafická podoba štítku má být přitom zachována. Součástí návrhu Komise je i vznik centrálního evropského registru výrobků od roku 2019.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Snazší orientaci zákazníků ve významu štítků označujících energetickou účinnost výrobků by měly umožnit změny, se kterými dnes souhlasily členské země Evropské unie. Od počátku roku 2017 by se měl například zjednodušit způsob označování jednotlivých kategorií výrobků.

Evropská komise změny navrhla proto, že současný systém je už nepřehledný. Nyní používanou stupnici s údaji, jako je "A+++" či "A+", a různými škálami pro různé typy výrobků by mělo opět nahradit jednoduché abecední označení od písmene A po písmeno G.

Pro zákazníky by to mělo mít větší vypovídací hodnotu, míní Lenka Kovačovská, která na jednání reprezentovala české ministerstvo průmyslu a obchodu. "Dobrá zpráva je, že grafická podoba štítku, na kterou jsou spotřebitelé zvyklí, zůstává," řekla Kovačovská.

Součástí návrhu Komise je také vznik centrálního evropského registru výrobků od roku 2019. V něm bude možné si například před nákupem porovnat energetickou účinnost srovnatelných výrobků.

Česko se úspěšně snažilo, aby nové nastavení systému neznamenalo dodatečné zatížení obchodníků, dodala Kovačovská. Přechod na nový systém, který bude ovšem zachovávat stávající barevné rozlišení kategorií, by měl být postupný.

 

Právě se děje

Další zprávy