Lidí bez práce v USA výrazně ubylo. Fed zvažuje vyšší sazby

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 1. 2015 16:26
Počet nových pracovních míst již jedenáctý měsíc za sebou vzrostl o více než 200 tisíc. To je nejdelší růstové období od roku 1994.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Washington - Míra nezaměstnanosti v USA klesla v prosinci na 5,6 procenta, nejníže od června 2008. V listopadu činila 5,8 procenta. Celkem ekonomika vytvořila 252 tisíc pracovních míst, tedy více, než se čekalo. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v prosinci vznikne 240 tisíc nových míst a míra nezaměstnanosti se sníží na 5,7 procenta. Ministerstvo současně revidovalo údaj za listopad směrem vzhůru na 353 tisíc.

Počet nových pracovních míst již 11. měsíc za sebou vzrostl o více než 200 tisíc. To je nejdelší růstové období od roku 1994. Vysoký růst zaměstnanosti ukazuje, že základy ekonomiky jsou silné, a více otevírá dveře zvýšení úrokových sazeb v USA.

Na konci prosince pobíralo mzdu o téměř tři miliony více lidí než na počátku roku 2014, upozornila agentura AP. To je nejvyšší roční růst od roku 1999. Míra nezaměstnanosti se za celý rok snížila o 1,1 procentního bodu.

Širší ukazatel míry nezaměstnanosti klesl v prosinci na 11,2 procenta, nejníže od září 2008. Tento údaj zahrnuje lidi, kteří by chtěli pracovat, ale vzdali se hledání místa, a také ty, kteří pracují na částečný úvazek, protože nesehnali místo na plný úvazek. Podíl těch, kdo mají práci nebo ji hledají, na počtu obyvatel v aktivním věku klesl na 62,7 procenta z listopadových 62,9 procenta.

Zaměstnanost se zvyšovala ve všech sektorech. Soukromý sektor v posledním měsíci loňského roku vytvořil 240 tisíc pracovních míst. Ve stavebním sektoru vzniklo 48 tisíc míst, nejvíce od ledna. Ve zpracovatelském sektoru se počet zaměstnanců zvýšil o 17 tisíc. Ve vládních úřadech vzniklo 12 tisíc míst.

Fed zvažuje zvýšení sazeb

Míra nezaměstnanosti je nyní blízko rozmezí 5,2 až 5,5 procenta, které americká centrální banka (Fed) považuje za odpovídající stabilnímu ekonomickému růstu a nízké inflaci. Nižší nezaměstnanost zvyšuje tlak na mzdy, ceny a inflaci.

Pokles nezaměstnanosti nutí Fed, aby zvážil brzké zvýšení úrokových sazeb, kterým by se vyhnul růstu cen. Fed nezvyšuje úrokové sazby od roku 2006. Poslední signály ukazují, že Fed zvažuje zvýšení úroků, přestože inflace zůstává pod dvouprocentním limitem stanoveným jako strop cenové stability. Většina ekonomů se domnívá, že Fed zvýší úroky kolem poloviny letošního roku.

Podle prognóz ekonomů by americká ekonomika měla v letošním roce vzrůst o více než tři procenta. To by byl nejvyšší růst za desetiletí.

 

Právě se děje

Další zprávy