Kalousek se hádá s Jurečkou. Ten zvažuje nižší daň na pivo

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2014 15:51
Předchozí zvýšení daně vedlo podle ministra zemědělství k poklesu jejího výběru. Kalousek za tím ale nestál.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně uvažuje, že navrhne snížení spotřební daně z piva. Zvýšení daně v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle Jurečky snížilo její výběr a celkovou produkci piva v ČR. Jurečka to dnes uvedl na Twitteru.

Kalousek se však ostře ohradil proti tomu, že by někdy zvýšení daně jako ministr navrhoval, nebo že by pro něj jako poslanec hlasoval.

"Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně," uvedl ministr na sociální síti.

Ministerstvo financí Jurečkův záměr příliš nekomentovalo, upozornilo pouze na riziko výpadku příjmů státního rozpočtu. "O takovém návrhu nám není nic známo, znamenal by snížení příjmů státního rozpočtu," reagoval na Jurečkův výrok mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Kalousek: Jurečka je naivní pasáček

Kalousek se ve Sněmovně při odpoledních interpelacích před poslanci ostře ohradil proti tomu, že by někdy zvýšení daně z piva prosazoval.

"Nicméně dovolte, abych vás seznámil při této příležitosti s objektivní ověřitelnou skutečností, že ministr financí Kalousek ani poslanec Kalousek nikdy nenavrhoval zvýšení spotřební daně na pivo, nikdy pro to ani nehlasoval," prohlásil.

Spotřební daň z piva od ledna 2010 skutečně nezvyšoval Kalousek, ale šéf financí úřednické vlády Jana Fischera Eduard Janota.

Jurečkovo tvrzení, označil za bezprecedentní lež spojenou s osobním útokem. "Znovu opakuji: naivní pasáček vepřů, Božím řízením ve funkci ministra zemědělství, plete se do daní, daně opravdu nespadají podle kompetenčního zákona do portfolia ministra zemědělství," dodal.

Ne Kalousek, ale Janota

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více piva.

Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum. Tuzemský pivní trh mírně roste od roku 2011.

V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarů propadla v součtu téměř o 15 procent. Kromě ekonomické krize pivovarníci pokles dávali za vinu právě zvýšení spotřební daně zhruba o 50 haléřů na půllitr. Většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu.

Výroba členů pivovarského svazu, zahrnujících zhruba 90 procent domácí produkce piva, v roce 2010 klesla meziročně o osm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy