Ministerstvo financí: Ekonomika poroste víc, než jsme čekali

ČTK ČTK
9. 4. 2014 10:20
Lepší výhled české ekonomice předpověděl ve své aktuální předpovědi i Mezinárodní měnový fond.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo financí očekává, že česká ekonomika letos poroste o 1,7 procenta. Ještě v lednové prognóze předpokládalo růst o 1,4 procenta. Růst ekonomiky by měl postupně zrychlovat až na 2,5 procenta v roce 2017. Poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru to dnes řekl náměstek ministra financí Martin Pros.

Lepší výhled české ekonomice předpověděl ve své aktuální předpovědi i Mezinárodní měnový fond. Podle něj by měla domácí ekonomika růst letos o 1,9 procenta po loňském propadu o 0,9 procenta. V předchozí prognóze fond předpokládal růst o 1,5 procenta. Česká národní banka v únoru oznámila, že očekává růst o 2,2 procenta.

Dluh sektoru vládních institucí by měl podle Prose v letošním roce klesnout na 44 procent hrubého domácího produktu.

Ministerstvo podle Prose pozoruje, že klesá pesimismus spotřebitelů, což by mělo vést k růstu spotřeby domácností. Očekává také mírný nárůst reálné spotřeby vlády, ta by se měla v příštím roce zvýšit o 0,7 procenta. Prorůstově by měl působit i vývoj zahraničního obchodu. Ministerstvo očekává, že v příštím roce vzroste reálně o 4,2 procenta. Nezaměstnanost by měla klesat k šesti procentům v roce 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy