Minimální mzda na Slovensku stoupne, bude vyšší než v Česku

ČTK ČTK
12. 10. 2016 12:19
Minimální mzda na Slovensku od příštího roku stoupne na 435 eur. Slovenská vláda rozhodla o navýšení minimální mzdy na návrh ministerstva sociálních věcí poté, co se na její úpravě nedohodli sociální partneři. Návrhy odborů a zaměstnavatelů se tentokrát ale příliš nelišily.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Bratislava  Minimální mzda na Slovensku od příštího roku stoupne o 7,4 procenta na 435 eur (11 745 korun) měsíčně. Rozhodla o tom vláda premiéra Roberta Fica. Nejnižší výdělek v zemi tak bude vyšší než v České republice, kde minimální mzda od ledna vzroste o 1100 na 11 000 korun.

Slovenská vláda rozhodla o navýšení minimální mzdy na návrh ministerstva sociálních věcí poté, co se na její úpravě nedohodli sociální partneři. Návrhy odborů a zaměstnavatelů se tentokrát ale příliš nelišily. Zatímco odbory požadovaly zvýšení minimální měsíční mzdy na 442 eur, zástupci zaměstnavatelů navrhovali částku 430 eur.

Minimální mzdu na Slovensku pobírá jen zlomek zaměstnanců, jde například o zaměstnance v restauracích, barech či v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu.

Zvyšování minimální mzdy má v zemi obecně přispět i k vyšším výdělkům ostatních zaměstnanců a motivovat nezaměstnané, aby si hledali práci. Průměrný plat na Slovensku zaostává za ČR i za vyspělými zeměmi západní Evropy.

Na Slovensku minimální mzdu upravuje zvláštní zákon. Pokud se na její výši nedohodne ani tripartita, nejnižší výdělek na další rok stoupne nejméně o tempo růstu průměrné mzdy, která loni vzrostla na Slovensku o 2,9 procenta. Kabinet má podle zákona současně zohlednit například vývoj spotřebitelských cen, zaměstnanosti nebo životního minima.

 

Právě se děje

Další zprávy