Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí kontroly od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem v obchodní síti i v provozovnách společného stravování, jako jsou restaurace, hospody a bistra. K dnešnímu dni jich provedla přes 1 100.
"Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji České republiky ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa," uvedl Pospíchal.
Královehradecká restaurace Mexita podle inspektorů nabízela místo masa z Argentiny v pokrmu "Argentinská roštěná - 200 g Steak Rib Eye z mladého býčka" ve skutečnosti maso původem z Brazílie.
Podobně děčínská pizzerie Ciao - Ciao v nabídce uváděla "Carne Di manzo - chlazené hovězí maso Argentina", ačkoli maso pocházelo rovněž z Brazílie.
Provozovatel National Restaurant v Mariánských Lázních zase pokrm označil jako "Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky", přitom ale obsahoval maso původem z Nizozemska.
V celkem 48 případech pak nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli inspekcí vyzváni k jejich dodatečnému předložení. "Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný," upozornil Pospíchal.
Ve dvou provozovnách pak inspektoři skladované maso na místě vyhodnotili jako nevhodné k lidské spotřebě - šlo o maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso. Nařídili proto zákaz jeho uvádění do oběhu.