Miliardář Šimáně nabídne volání s Gorilou, sází na internet

Jan Klesla, HN
4. 3. 2014 10:30
Nový virtuální operátor Gorila Mobil chce stavět hlavně na datové komunikaci.
Jiří Šimáně
Jiří Šimáně | Foto: Travel Service

Praha – Do telekomunikačního byznysu se pouští i miliardář Jiří Šimáně, spolumajitel Českých aerolinií a Unimex Group, provozující Travel Service či síť hobbymarketů Uni hobby.

Příští čtvrtek představí virtuálního operátora pod značkou Gorila Mobil. Podle informací Hospodářských novin má sázet hlavně na mladé a mobilní internet.

Utajovaný projekt na sebe v netradiční komunikační kampani zatím prozradil pouze to, že bude stavět hlavně na „datové komunikaci“. Zacílením marketingu pak míří především na mladší klientelu, kterou by měly oslovit i tarify postavené na mobilním připojení k internetu.

Trumf pro padesátičlenný trh

Právě to by mohlo být trumfem, jak chce Gorila Mobil proniknout na český trh s již padesáti virtuálními operátory. Ti se zatím zaměřují hlavně na nižší segment zákazníků s levnějším voláním a nabídkou datových tarifů, která nemůže cenou ani limity pro stahování dat konkurovat tradiční trojici operátorů.

Právě orientace na data je přitom dnes tématem pro telekomunikační společnosti v celé Evropě. Operátoři se postupně přeorientovávají z tradičního volání a SMS na tarify postavené na rychlém internetu. Vede je k tomu rozšiřování nových mobilních datových sítí čtvrté generace, které se začínají rozšiřovat i v České republice.

Větší nezávislost?

Nový virtuální operátor má podle informací Hospodářských novin fungovat v síti O2. Mluvčí Telefóniky Hany Farghali odmítl tyto plány jakkoliv komentovat. Pro O2 by ale silný partner jako Unimex zapadal do nastavené strategie, kdy zatím spolupracuje jen s vybranými velkými společnostmi, jako je Ringier, Tesco nebo ČEZ.

Gorila Mobil by také mohl mít relativně větší nezávislost na mateřském operátorovi než konkurence. Naznačují to i pracovní nabídky Unimexu žádající širokou paletu telekomunikačních profesí.

 

Právě se děje

Další zprávy