Miliardář Paukner chce pomoci státu s OKD. Má ale podmínku

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 4. 2016 17:49
Pokud OKD projde insolvencí a zbaví se tak nevýhodných závazků, měli by zájem o její provozování miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner spolu s dalšími podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem. Jednání se státem podle Pauknera začínají. Firma OKD je přes úsporná opatření ztrátová, hrozí uzavírání dolů a propouštění.
Paukner mimo jiné vlastní také fotbalovou Duklu Praha.
Paukner mimo jiné vlastní také fotbalovou Duklu Praha. | Foto: ČTK

Praha - Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner spolu s podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou provozovat černouhelnou firmu OKD. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků. Paukner to řekl v rozhovoru s ČTK. Jednání se státem podle něj začínají.

"Jsme připraveni pomoci státu s provozem OKD tak, aby byl co nejefektivnější," řekl Paukner. "Domníváme se, že provozně může OKD fungovat ještě minimálně pět let, pokud nebude mít takzvané dluhy minulosti," dodal.

Mateřská společnost New World Resources (NWR) podle něj nyní OKD "vysává" na půjčkách, za které si na úrokových sazbách inkasuje šest až sedm procent. "Jde v dnešní době o naprosto netržní úrokové sazby," podotkl.

Právě závazky a nevýhodně uzavřené smlouvy mimo jiné na nákup či servis důlních zařízení nebo elektřinu a plyn jsou podle něj důvodem, proč podnikatelé nechtějí do OKD investovat už nyní. "Nebudu riskovat, že to co jsem si vydělal, abych tam potopil. To v žádném případě ne," řekl Paukner s tím, že případná investice je pro něj i otázkou prestiže.

Nový vlastník: Hrozí insolvence

"Pan Paukner a další projevili zájem o jednání. Povedeme je později tento týden nebo začátkem příštího týdne," potvrdil po dnešním jednání vlády ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj si ale zástupci státu musí nejdříve vyjasnit, zda je možná dohoda se současnými vlastníky. Novým vlastníkem NWR je od února skupina Ad Hoc Group (AHG), kterou tvoří tři nadnárodní investiční fondy.

AHG tvrdí, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, hrozí neřízená insolvence firmy. Je podle ní potřeba nalézt peníze na financování OKD do konce dubna. V úterý proto budou pokračovat jednání AHG se zástupci vlády.

Aby se na záchraně OKD podílel stát, navrhla skupina minulý čtvrtek. Podle studie společnosti Deloitte, kterou si nechala AHG zpracovat, by restrukturalizace a postupný útlum OKD celkově stála státní rozpočet 17 miliard korun. Součástí dohody by mělo být uzavření Dolu Paskov.

Podle Pauknera je však toto číslo nadsazené. "Jsme připraveni kdykoliv podepsat, že tato věc bude vždy stát méně než oni uvedli. Jde z mého pohledu o strašák, který se tu objevil: Říct státe, musíš rychle jednat, musíš nám pomoci, jinak tady bude tato ztráta. Je to holý nesmysl," řekl ČTK Paukner.

Přesné číslo, kolik by útlum stál, sice nemá, samotná technická likvidace dolu by podle jeho odhadu stála kolem čtyř až pěti miliard korun, kterou by musel tak jako tak zaplatit stát.

Paukner: Bakala je i za novým vlastníkem

Navzdory nedávné změně vlastníka schválili akcionáři NWR minulý pátek na valné hromadě znovuzvolení všech členů představenstva. Před únorovým převzetím AHG byla majoritním akcionářem NWR společnost CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala."Není normální, že když je tam nový vlastník, že si nedá svého člověka do představenstva," uvedl Paukner. "Nemůžu to dokázat, ale mám dosti oprávněné tušení, že za tím (AHG) stojí dál Bakala," dodal.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů korun o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.

Paukner je majitelem a generálním ředitelem společnosti Carbounion Bohemia, která mj. obchoduje s uhlí. Otava je předseda představenstva společnosti Metalimex, která je významným domácím obchodníkem s komoditami. Jeho otec Petr, který loni zemřel, v 90. letech spolu s Viktorem Koláčkem a jejich firmou Karbon Invest (KI) do OKD vstoupil. KI se stal většinovým vlastníkem OKD v druhé polovině roku 1998.

V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad. V září téhož roku vláda Stanislava Grose (ČSSD) schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ale ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Bakalou, jehož firma Charles Capital se podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI.

Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), která doly vlastní dodnes.

Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Przybyla se později kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým měli firmě způsobit škodu v řádu miliard korun. Soud ale v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

Poznámka: Podnikatel Zdeněk Bakala je majitelem společnosti Economia, která mimo jiné vydává Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy